Obeleženo 35 godina od smrti Ive Andrića

BEOGRAD, 12. marta 2010. (Beta) - Zadužbina Ive Andrića obeležila je u petak 35 godina od smrti jedinog srpskog nobelovca polaganjem venaca na njegov spomenik u Beogradu na Andrićevom vencu.

Predstavnici zadužbine položiće u subotu cveće na grob Ive Andrića u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu.

Upravnik Zadužbine Dragan Dragojlović rekao je na konferenciji za novinare da Zadužbina planira iduće godine da obeleži 50 godina od kada je Andrić dobio Nobelovu nagradu za književnost objavljivanjem elektronske bibliografije sa 11.000 jedinica, a postoji i "ideja da se pristupi objavljivanju kanonskog izdanja Andrićevih sabranih dela".

Dragojlović je istakao da sajt www.ivoandric.org.yu beleži oko 15.000 ulazaka mesečno, a Zadužbina u proseku potpiše godišnje od 10 do 15 ugovora za objavljivanje Andrićevih dela s izdavačima iz Srbije i sveta. Pre nekoliko godina u Hrvatskoj je "Na Drini Ćuprija" imala tiraž od 186.000 primeraka, a u Sloveniji 52.000.

"Intersovanje za Andrića i danas je veliko u svetu. On je jedan od retkih nobelovaca koji je toliko godina posle smrti i dalje živ i prisutan pisac, ne samo u svom jeziku, nego na raznim svetskim meridijanima", istakao je Dragojlović.

Pogledajte još