AFERA UKRADENIH BEBA: Posle 15 godina, Ivan pronašao brata na Kosovu!

Kako mediji pišu, postoje brojni slučajevi koji potvrđuju da su deca koja su na rođenju proglašavana mrtvim zapravo bila prodata, od 1954. godine do danas i da brojne porodice tvrde da su žrtve organizovane prodaje dece.

Ivan Miljković je godinama tragao za bratom blizancem za koga su, nekoliko dana posle rođenja, lekari tvrdili da je mrtav. Posle godina potrage pronašao ga je u albanskoj porodici na Kosovu.

Njegova potraga za pravdom trajala je ukupno 15 godina, od čega je poslednjih godinu i po bila velima intenzivna.

Miljković kaže da je sve počelo kada je njegova majka čula identičnu priču koja joj je "servirana" 1979. godine.

- Rođeni smo 7. maja 1979. godine u porodilištu u Svilajncu. Bili smo zdravi i pravi jednojajčani blizanci, sa identičnom kilažom i obimom glave. Nisu postojale nikakve naznake da se bilo šta čudno dešava. Tog jutra, pošto smo rođeni posle ponoći, bez znanja i bez pratnje majke, babica Mira Petković prebacila nas je na neonatologiju bez uputa, pošto u arhivskim dokumentima uput ne postoji. Prebacili su nas zbog malo plodove vode u plućima. Kada je sutradan otac došao u porodilište, saopštili su mu da je jedno dete preminulo, a da je drugo u kritičnom stanju. Kada je zahtevao da preuzme telo deteta i da se raspita šta je sa drugim, nisu mu dozvolili i rekli su da sve ide po proceduri bolnice, i da će dokumentaciju dobiti naknadno. Međutim, do 2003. godine nijedan papir nismo dobili- kaže Miljković.

Prema njegovim rečima, njemu i bratu dodeljeni su identični matični brojevi bez MB-3 obrasca, odnosno da je po papirima preklapanjem statističkih podataka prikazivano da je umesto dva blizanca rođeno jedno dete.

Počeli su da prikupljaju dokumentaciju 2011. godine kako bi utvrdili da li je brat živ ili mrtav i tada su utvrdili da nema potvrde o smrti, da nema obdukcionog nalaza, da nema grobnog mesta, da nigde zakonski nije utvrđena činjenica smrti.

- U matičnoj službi došli smo do papira koji potvrđuju promenu identiteta i promenu godine rođenja. U knjizi državljana je čak njegovo ime precrtano, upisana je druga, ženska osoba, koja je rođena ′78. godine u Jagodini. Korak po korak došli smo do sumnjivog matičnog broja za koji se ispostavilo da je to matični broj mog brata sa novim identitetom. Dalje smo istraživali gde je odrastao i živeo, i najzad smo ostvarili kontakt - kaže on i dodaje da je porodica utvrdila i da je njegov brat prodat albanskoj katoličkoj porodici, koja je na isti način kupila još dvoje dece iz srpskih porodilišta.

- DNK analiza je potvrdila da je reč o mom bratu. Porodično je slučaj rešen, ali nama je cilj i interes da nateramo državu da mu vrati biološki identitet i pravo na pripadanje biološkoj porodici koje mu je protivzakonito oduzeto. Takođe, i krivičnu odgovornost svih koji su umešani u ovaj slučaj - kaže Miljković.

Prema njegovim rečima, kroz sve godine istraživanja utvrdili su da je mnogo dece na taj način otišlo na Kosovo, a mnogo njih je prodato u inostranstvu.

- Mislim da su deca masovno prodavana albanskim porodicama kao vid tihog rata protiv Srbije, jer se na taj način povećavao natalitet Albancima dok se mortalitet u Srbiji tih godina drastično povećavao. U jednom dokumentu iz pogrebnog zavoda se vidi da u maju mesecu ′79. godine nijedna beba sa neonatologije nije sahranjena. A poznat mi je još jedan slučaj blizanaca koji su došli na neonatologiju dan posle nas. Jedno dete je takođe prodato, što znači da su za 24 sata prodate dve bebe - navodi on.

Izvor: Alo!/Sputnjik
Foto: Pexels/Ilustracija

Pogledajte još