fbpx

JEDINSTVENA GRICKALICA: Semenke bundeve - ukusne i zdrave

Semenke bundeve već se hiljadama godinama koriste u medicinske svrhe jer su bogat izvor vitamina. Osim toga, nauka je potvrdila da im nutritivna vrednost raste što su starije, po čemu su gotovo jedinstvene u prirodi. Donosimo vam još nekoliko razloga zbog kojih bi ove ukusne grickalice trebalo da postanu sastavni deo vaše ishrane...

1. SEMENKAMA DO ZDRAVOG SRCA

Četvrtina šoljice ovih ukusnih semenki sadrži gotovo polovinu preporučene dnevne doze magnezijuma, vrlo važnog za vaše srce. Takođe, pomaže u kontroli krvnog pritiska.

2. POBOLJŠAVA IMUNOLOŠKI SISTEM

Osim što su obiluju magnezijumom, semenke bundeve bogat su izvor i cinka, koji pomaže pri regulaciji imunološkog sistema, i tako smanjuju rizik od virusnih infekcija poput prehlade i gripa. Istraživanja su pokazala da, između ostalog, smanjuju i hronični umor i depresiju.

3. ODRŽAVA ZDRAVLJE PROSTATE

Još od davnina poznato je da su semenke bundeve važan deo ishrane za muškarce jer blagotvorno deluju na prostatu. Istraživanja pokazuju da i bučino ulje i semenke bundeve, zbog visokog udela cinka, mogu da budu posebno korisni za zdravlje muškaraca, pa se neretko koriste u lečenju raznih zdravstvenih problema s prostatom, kao što su povećana prostata i hiperplazija.

4. SMANJUJU RIZIK OD DIJABETESA

Prema istraživanjima, semenke bundeve pomažu kod regulacije insulina i time sprečavaju razne komplikacije povezane s dijabetesom, kao što je oksidacijski stres, glavni uzročnik uništavanja stanica.

5. POMAŽU KOD NESANICE

Uzimanje bundevinih semenki nekoliko sati pre počinka, posebno u kombinaciji sa voćem, doprinosi boljem izlučivanju melatonina i serotonina, čime se povećava regeneracija tela tokom spavanja.

Izvor: Zadovoljna.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.