Pikasova Gernika ostaje u muzeju Kraljica Sofija u Madridu

MADRID, 17. marta 2010. (Beta-AFP) - Slika "Gernika" Pabla Pikasa, koju potražuju i muzej Prado i Baskija, ostaće u muzeju Kraljica Sofija u Madridu, ponovili su i uprava muzeja i predstavnici vlade u Madridu.

Reč je o "najvažnijem" i "centralnom" eksponatu zbirke savremene umetnosti muzeja Kraljica Sofija, a zbog "veoma delikatnog" stanja u kojem se nalazi, isključeno je bilo kakvo izmeštanje platna, navodi su u saopštenju uprave muzeja. "Gernika" pripada muzeju Kraljica Sofija "i sasvim joj je dobro tamo gde se nalazi", izjavila je ministarka kulture Anheles Gonsales-Sinde, povodom izjave uprave Prada - muzeja u kojem se čuvaju remek-dela klasične umetnosti - da bi želela sliku u svojoj zbirci.

Pikaso je "Gerniku" naslikao 1937. u Parizu, u znak protesta zbog toga što je nacistička avijacija te godine bombardovala baskijsko selo tog imena. Slika je dugo bila izložena u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku gde je restaurirana, a u Španiju je vraćena 1981. Tamo je prvo bila izložena u Pradu, a od 1992. u muzeju Kraljica Sofija. Baskijska nacionalistička partija u martu je ponovo izrazila želju da "Gernika" bude izložena u Baskiji "u znak poštovanja prema žrtvama" bombardovanja.

Pogledajte još