JEDNOSTAVNI TRIKOVI: Uhvatite lažova dok izgovara neistine

Ponašanje čoveka koji laže i onoga ko govori istinu se razlikuje, kao i boja glasa, ono što izgovara itd. Naravno puno lakše je razotkriti prosečnog lažljivca dok je kod onih "pokerskog lica" to malo teže, ali nije nemoguće.

Zato, ukoliko želite da nekoga uhvatite u laži, obratite pažnju na ove stvari:

Ton glasa – biće drugačiji nego inače. U nekim slučajevima se onome ko izgovori laž ton glasa povisi, u manje slučajeva je dublji. Ali u svakom slučaju nije isti kao kod pričanja istine.

Suzdržanost – lažljivac često koristi fraze "ja mislim", "verujem", "po mom saznanju" ili "neka vrsta". Na taj način pokušava da što veći deo izmišljene priče drži i dalje nejasnom.

Oklevanje – nakon što mu se postavi pitanje, onome ko ne govori istinu trebaće nekoliko trenutaka da smisli odgovor.

Ublažavanje – koristiće "mekši jezik" odnosno pokušaće ublažiti samu težinu krađe. Na primer, umesto da kaže: "Nisam ukrao torbu", reći će: "Nisam uzeo torbu".

Negativne emocije – lažljivac će izgovarati reči kao što su mržnja, isprazno i tužno, a na taj način podsvesno iskazuje svoju krivicu.

Hrpa informacija – da bi žrtvu uverio u svoju laž, lažljivac će izmišljotinu dopunjavati raznim izmišljenim detaljima, npr. o tome šta se dogodilo.

Neutralnost – izbegavaće zamenice "ja" ili "mi" kao da nemaju veze s onime što se događa ni s ljudima koji su u to upleteni.

Mešaju sitne detalje – ljudi koji govore istinu imaju jasnu sliku o tome što se dogodilo, ali lažljivci nemaju i lako se pogube u sitnim detaljima svoje izmišljene priče. Kažu jedno, a potom nešto sasvim drugo jer se ne sećaju šta su prvi put rekli.

Laž je moguće prepoznati i po još nekim stvarima...

Pomeri li neko naglo glavu nakon postavljenog pitanja, kao da se trznuo, veoma je moguće da je nešto slagao. U trenutku izgovaranja laži disanje se menja i postaje duboko jer srce brže kuca i nedostaje mu kiseonika. Neprirodno mirovanje – držanje kao kip, takođe, otkriva da neko laže jer to pokazuje kako nije opušten.

Dodirivanje nosa ili usta još jedan je znak da neko moguće zaobilazi istinu kao i premeštanje s noge na nogu, ali to može značiti i da se neko dosađuje (što opet može biti vrsta laganja jer se pretvara da ga nešto zanima, a nije tako). I zurenje nekome u oči bez treptanja može razotkriti okorelog lažljivca, dok amateri izbegavaju da onoga koga lažu pogledaju u oči.

Izvor: 24sata.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još