TUŽNO: Preminula žena inficirana virusom HIV posle transfuzije krvi u Vojvodini

Prema saznanjima medija ovakav slučaj zaraze virusom HIV nije zabeležen od 1985. godine kada se ovaj opaki virus prvi put i pojavio u Vojvodini.

Direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine dr Vladimir Petrović za  objašnjava da je reč o pacijentkinji koja je u sklopu lečenja osnovne bolesti primila krv dugogodišnjeg dobrovoljnog davaoca, koji prilikom dolaska na davanje krvi nije predao informacije koje bi ga privremeno ili trajno isključile iz davanja krvi. Kako je objasnio ni u obaveznom skrining testiranju markera transfuzijom prenosivih infekcija njegova krv je imala nereaktivan rezultat, te je "kao takav i upotrebljen za transfuzijsko lečenje pacijenata".

Na pitanje kako je moglo doći do ovakvog propusta, dr Petrović odgovara da propusta u zdravstvenoj službi nije bilo "što je utvrđeno nakon sprovedenog epidemiološkog istraživanja" ovog događaja.

- Tako nešto je, nažalost, moguće da se dogodi i danas, uprkos rigoroznim testiranjima svake uzete doze krvi zbog takozvanog "perioda prozora". To je period od trenutka inficiranja osobe (u konkretnom slučaju dobrovoljnog davaoca krvi) do momenta mogućnosti utvrđivanja te infekcije. Naime, ne postoji ni kod nas ni u svetu takav test koji će u ovom periodu laboratorijski otkriti infekciju – objašnjava dr Petrović.

On dodaje da ako dobrovoljni davalac krvi prilikom popunjavanja upitnika (koji se popunjava pre svakog davanja krvi) ne navede da je u poslednje vreme imao neku rizičnu situaciju tokom koje se mogao inficirati (rizičan polni odnos, tetovaže, korišćenje narkotika intravenski...), kao što u konkretnom slučaju nije bilo navedeno, i ukoliko se serološkim testiranjem uzorka njegove krvi ne utvrde nepravilnosti, krv se obrađuje i po potrebi izdaje za lečenje.

- Dešava se retko, kako kod nas tako i u svetu, da dobrovoljni davalac krvi ili ne prepozna rizike u svom ponašanju ili da ih minimalizuje i ignoriše, pa se odluči da da krv, upravo u tom vremenskom periodu - neposredno nakon neke rizične situacije kada je u "periodu prozora" i laboratorijskim ispitivanjima infekcija se ne može utrvditi – tvrdi dr Petrović.

On nije želeo da otkrije ime zdravstvene institucije u kojoj je ona inficirana zato što su, kako je rekao, te informacije poverljive u odnosu lekar – pacijent.

423 građana Vojvodine živi sa HIV-om

Podsetimo, trenutno 423 građana Vojvodine zna da živi sa HIV-om. Najveći broj osoba živi sa HIV-om na području Južnobačkog okruga – 185 (43,7%), Južnobanatskog okruga – 75 (17,7%), Sremskog okruga – 56 (13,2%) i Severnobačkog okruga – 55 (13%), a značajno manje na području Zapadnobačkog okruga – 25 (5,9%), Srednjebanatkog okruga - 15 (3,6%) i Severnobanatskog okruga – 12 (2,9%) osoba.

Izvor: Blic.rs
Foto: Pixabay/Ilustracija

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.