Obnova Hilandara

Ne obnavljamo-gradimo mi Hilandar, već Hilandar gradi-obnavlja nas.

Velika izložba o poduhvatu obnove Hilandara od posledica požara 2004. godine svečano je otvorena u sredu, 24. marta u Galeriji SANU sa blagoslovom Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja, podrškom Ministarstva kulture Republike Srbije i u saradnji Srpske akademije nauka i umetnosti i Svetog manastira Hilandara i njegove Zadužbine. Izložbu možete pogledati do 2. maja 2010. godine.

Autor izložbe je prof. dr Mirko Kovačević, glavni arhitekta obnove. Arhitekta postavke je Stevica Tripković, diplomirani inženjer arhitekture.

Na otvaranju izložbe, govorili su patrijarh srpski Irinej, predsednik SANU prof. dr Nikola Hajdin, ministar kulture Republike Srbije Nebojša Bradić i autor izložbe.

Sama postavka je sastavljena od uvodnog dela sa prikazom Svete gore i Hilandara, drugi deo je celina sa projektima obnove, od kojih su najznačajniji radovi na Sinodiku i Velikom konaku, zatim prikaz revitalizacije manastirske ekonomije i infrastrukture, a poseban deo je predstavljanje Centra za zaštitu svetogorskog nasleđa – KeDAK iz Soluna.

Požar, posledice ali i postignuti rezultati u obnovi prikazani su planovima, pisanim dokumentima, fotografijama, filmskom projekcijom, rekonstrukcijom prostorija u prirodnoj veličini, maketama i eksponatima oštećenim u požaru ili spasenim u poslednjem trenutku, za koje su svetogorske vlasti rado dale dozvolu da se donesu za potrebe izložbe.

Osnovni cilj ove izložbe je da predstavi razmere, posebnosti i dosadašnje rezultate obnove Hilandara. A pošto obnova ne podrazumeva samo rekonstrukciju izgorelih građevina, već i druge radove koji omogućavaju održanje i očuvanje Hilandara kao živog spomenika srpske istorije i kulture, prikazan je i ovaj segment u okviru celog projekta.

Osećanja su pomešana, za nas koji nismo imali sreću da odemo na Hilandar doživljaj je bio videti, makar i na izložbi, deo srpske istorije i velika tuga izazvana nesrećnim povodom, a za one koji su bili na Svetoj gori prilika da se podsete kako je bilo i da jasnije od nas sagledaju kako će biti. A za sve prisutne i one koji će tek doći na izložbu, i nadam se uskoro krenuti i na put da vide obnovljen Hilandar, ovo je bila jedinstvena prilika i odličan uvod i priprema za obnovu nas samih kroz saznanje i razumevanje ko smo i šta, odakle dolazimo i kuda treba da idemo. 

Koliko se o Hilandaru može naučiti, pa i kroz ovu izložbu, isto toliko, ako ne i mnogo više možemo od Hilandara naučiti. U svakom slučaju svima od srca preporučujemo ovu izložbu.

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Marko Risović

Pogledajte još