Dogovoreno evropsko partnerstvo

BEOGRAD, 25. marta 2010. (Beta) - Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da se na sastanku sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem u Opatiji dogovorio o evropskom partnerstvu dve zemlje koja podrazumeva pružanje međusobne podrške na putu ka Evropskoj uniji i rešavanje otvorenih pitanja po evropskim načelima prava i pravde.

"Društva nam imaju slične probleme i lakše ćemo ih rešavati razmenom iskustava. Saradnja policija i državnih pravobranilaštava, odnosno tužilaštava, najbolji su primer. Kriminal ne poznaje granice. Zapravo, sramota je da kriminalci saraduju bolje od država i da tako dodatno ugrožavaju sigurnost građana u obe zemlje, pa i sigurnost samih država", rekao je Josipović u intervjuu za izdanje lista Danas od petka.

Opisujući utiske sa sastanka u Opatiji, Josipović je rekao da je Tadića doživeo kao političara koji zna šta hoće i koji je svestan da se problemi mogu rešavati samo saradnjom i uz kompromise, i dodao da je susret protekao u vrlo prijateljskoj atmosferi.

Govoreći o međusobnim tužbama za genocid, hrvatski predsednik je ocenio da one neće biti potrebne ukoliko se reše problemi iz ratnog perioda koji su doveli do njihovog podnošenja. "Tužbe su proizašle iz određenih problema, kao rezultat ratnih događaja. Kada se reše problemi, otpašće i potreba za tužbama. Zato je najvažnije rešiti probleme koji su uzrokovali tužbu", rekao je Josipović.

On je rekao da o Kosovu nije bilo posebnog razgovora, ali je dodao da razlike u stavu o statusu Kosova ne treba da budu prepreka jačanju bilateralnih odnosa Srbije i Hrvatske.

Pogledajte još