PET KLJUČNIH MOMENATA: Kako da otkrijete da vas partner laže?

1. Zvuči smešno

Lažovi se nekada prepoznaju i po tome što "brzo govore". Tipični lažov bi mogao da počne da priča sporije, zbog toga što pokušava da formuliše laž, ali kada ona jednom "uđe" u njegovu glavu on će pokušati da je što pre izgovori.

2. Zbuni se pri verbalnoj komunikaciji

Potrebna je jaka mentalna snaga da balansiramo između saznanja o onome što se stvarno desilo i onoga u šta želimo da neko poveruje. Mnogi lažovi bi u ovim situacijama započinjali jednu rečenicu, prekidali je pa nastavljali sledeću. Tada koriste prošlo i sadašnje vreme za istu priču ili ponavljaju pitanja pre nego da odgovore na njih. Takva konverzacija može da otkrije da je reč o prevari (laži).

3. Na licu mu se oslikava prkos

Pre oko 50 godina istraživači su otkrili da je svim ljudima zajedničko sedam univerzalnih načina da iskažu emociju koja bi se videla na njihovom licu. Bez obzira da li ste muškarac ili žena, crne ili bele puti, mladi ili stari, napravićete istu grimasu. Istraživači su zbog ovog načina videli prezir kod hroničnih lažova koji su mislili da su previše pametni da bi bili uhvaćeni na delu.

4. Pokušava da pobegne i da se sakrije

Ako on (lažov) počne da priča i obraća se direktno vama, a onda u jednom trenutku počne da se komeša i želi da napusti prostoriju, to bi mogao da bude znak da je prevarant. Kada je lažov suočen sa pitanjem na koje ne želi da odgovori, on nesvesno pokriva oči, usta ili celo lice svojim rukama ili naočarima za sunce i na taj način, podsvesno pokušava da nestane.

5. Pokušaće da vas "izbaci iz koloseka"

Vešti lažovi će pokušati da nas nateraju da se osećamo kako nam "izmiče tlo pod nogama". On može da nam saopšti poptuno lažnu informaciju sa tolikom ubedljivošću da ćete početi sami sebe da preispitujete. Ovo je jedan poseban način manipulacije kome lažovi pribegavaju.

Izvor: Super žena
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još