Jasmina Kalić

Izložba slika, pejzaža – panorama - eksterijera i fantastičnog – izmaštanog nameštaja - oživljenih igračaka, beogradske umetnice Jasmine Kalić otvorena je sinoć svečano u prisustvu velikog broja prijatelja i ljubitelja ovog prefinjenog slikarstva u Galeriji ULUS-a u Knez Mihailovoj ulici. 

Izložba se inače sastoji iz dva dela, a otvaranje druge izložbe predviđeno je da bude u utorak, 6. aprila u Galeriji Kolarčeve zadužbine. I možete ih pogledati do 13. aprila. 

Ovo su slike istinske sreće koju umetnica nesebično deli sa publikom, a publika zna i ceni to i uzvraća na pravi način, što se lepo videlo i na ovoj izložbi. 

To je umetnost koja se da voleti i koja se pamti, oplemenjuje i inspiriše, ali istovremeno ono što zovemo poštenim slikanjem koje polako postaje, nažalost, zapostavljano od bogami prilično velikog dela kulturnih poslenika, da ne spominjem koliko se iz njega može i naučiti, pa samim tim postaje još veće i značajnije. 

Jasmina je umetnica koja stvara iskreno i predano oslonjena na najbolje tradicije - prave i proverene vrednosti iz istorije umetnosti, ali i estetike i etike kulture u najširem značenju, uživajući dok slika prenosi značajan deo te sreće i na posmatrača. 

I kao što reče sinoć Jasmini jedan fini gospodin na otvaranju: „Bravo, čestitam i samo tako nastavite“ - možda pomalo i zaboravljena kurtoazna fraza, koja je ovde poprimila sasvim novo-staro značenje. 

Slike su nastale u periodu od 2005. do 2009. godine, a ostali radovi krajem devedesetih godina. 

Jasmina Kalić je rođena 1961. u Beogradu. Godine 1985. završila Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu. Potom, 1986. postala član ULUS-a, a 1988. završila postdiplomske studije na FLU. Radi kao docent na FLU Beograd, za predmete slikanje i crtanje. 

Dragan Kljajić

Pogledajte još