OPET STE KRENULI KA FRŽIDERU: Zašto smo skloni prejedanju u kasnim satima?

Istraživači su ustanovili da u večernjim satima dolazi do promene nivoa hormona što utiče na apetit zbog čega može doći do prejedanja.

Iznenađujuće je da stres i predispozicija za gojenjem povećavaju glad u večernjim časovima. Kako da rešite ovaj problem? Jedite ranije.

Studija, koju su sproveli istraživači sa Univerziteta Džonsa Hopkinsa u Baltimoru i sa Univerziteta medicine u Njujorku, objavljena je u časopisu International Journal of Obesity.

U istraživanju su učestvovale 32 osobe prekomerne težine između 18 i 50 godina.

Polovina ispitanika imala je poremećaj u ishrani, koja se definiše kao nekontrolisano prejedanje koje dovodi do povećanja težine.

Od svakog ispitanika je traženo da učestvuje u dva eksperimenta. U prvom se zahtevalo da osam sati ne unose nikakvu hranu da bi nakon toga, u 9 ujutru, dobili "tečni obrok“ koji je podrazumevao 608 kalorija.

U drugom eksperimentu traženo je isto, ali su "tečni obrok" dobijali u 16 časova.

Oko 130 minuta nakon svakog obroka učesnici su podvrgnuti testiranju stresa. Morali su u ruci dva minuta da drže kofu hladne vode dok su beležene njihove facijalne ekspresije.

Ispitanicima su nuđeni hrana i piće što je podrazumevalo picu, kolače, čips, slatkiše i vodu 30 minuta nakon početka testiranja.

Njima su takođe uzimani uzorci krvi koji su pratili hormon stresa, kortizol, kao i "hormon gladi" grelin i peptidni hormon.

Takođe je od njih pre svakog eksperimenta traženo da navedu nivo gladi i sitosti. Cilj istraživanja bio je utvrditi kako koji deo dana utiče na apetit i da li stres ima ikakav uticaj.

- Postalo je uobičajeno da jedemo kasnije tokom dana, a stres otvara apetit. Malo je poznato kako doba dana i stres utiču na apetit i samim tim na težinu - navode istraživači.

Rezultati su pokazali da su ispitanici osećali veću glad uveče. Utvrđeno je da je nivo grelina, koji stimuliše apetit, veći nakon konzumiranja popodnevnog obroka nego jutarnjeg, dok je nivo peptidnog hormona, koji smanjuje apetit, niži.

Takođe, stres ima veći uticaj na grelin u večernjim časovima. Kao konačan zaključak, istraživači su naveli da će do prejedanja najverovatnije doći u večernjim satima zbog promena koje nastaju kod hormona gladi na koje utiče i stres.

Ipak, postoji nešto što možemo učiniti kako ne bismo podlegli večernjem iskučenju.

- Samim tim što ovo znamo, možemo nešto preduzeti da smanjimo rizik od prejedanja tako što ćemo obrok ranije uzimati ili pronaći alternativni način da se izborimo sa stresom - ističe vođa studije Suzan Karnel.

Izvor: B92
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.