FRANCUSKA I NEMAČKA OBELEŽILE 55. GODIŠNJICU POMIRENJA: Jelisejski sporazum može da bude uzor regionu

Ambasador Francuske Frederik Mondolini rekao je da se proslavlja istorija pomirenja između dve nacije.

On je podsetio da su se Nemačka i Francuska, tada, kako bi izgradile mir usredsredile na otvaranje Kancelarije za mlade i dodao da je ponosan što vidi da u Srbiji taj primer može da bude uzor.

Nemački ambasador Aksel Ditman podseća da je Jelisejski ugovor bio značajan i odlučujući za uspeh EU, a da su Nemačka i Francuska zajedno sa patrnerima često naznačeni kao motor što, kako kaže, svakodnevno dokazuju zajedničkim projektima.

- Verujemo da Jelisejski ugovor može uputiti signal u region Zapadnog Balkana. To je, s jedne strane, signal za saradnju kroz sprovođenje konkretnih projekata, ali radi se i o pomirenju dva naroda - rekao je Ditman.

Ukazao je da nemačko-francuska Kancelarija za mlade koja je omogućila da se oko osam miliona mladih ljudi sretne može da služi kao model Regionalnoj kancelariji za saradnju mladih (RYCO), a koja je osnovana putem Berlinskog procesa.

- Srbija igra veoma važnu ulogu u Berlinskom procesu i želim da zahvalim na toj podršci - rekao je Ditman.

Na prijemu se obratila i ministarka za evrpske integracije Jadranka Joksimović koja je istakla da Srbija danas pokazuje liderstvo u prepoznavanju važnosti regionalne saradnje, mira i stabilnosti.

- To smo zaista nebrojano puta pokazali. Vreme je da sarađujemo jer je to interes naših građana, ne samo obaveza koja proističe iz evropskog puta. Simbolika današnjeg dana je vrlo dobro razumljiva i jasna - rekla je Joksimović.

Ona je izrazila uverenje da će region pokazati da nije samo izvor potencijalne nestabilnosti, napomenuvši da neke zemlje u EU još uvek imaju takvu percepciju.

Poručila je da region ima puno potencijala i može da doprinese još boljoj i uspešnijoj Evropskoj uniji.

- Kada govorimo o evropskim integracijama nikada ne smemo da zaboravimo najveću vrednost, a to je ideja jedne ujedinjene i mirovne Evrope - rekla je ministarka.

Jelisejski sporazum su 1963. godine potpisali nemački kancelar Konrad Adenauer i francuski predsednik Šarl de Gol.

Taj zajednički čin bio je važan osnov za nemačko-francusko prijatejlstvo i važi iza prekretnicu u odnosima dve zemlje na putu ka pomirenju i zajedničkoj evropskoj budućnosti.

Izvor: Tanjug
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.