MOJE PUTOVANJE IZ SNOVA: Adriana Čortan - Venecija, Verona, Lago di Garda

Na radost gledalaca ovog televizijskog formata, oni jutra dočekuju ispred malih ekrana, gde ih dočekuje Adriana, nasmejana i spremna da sa sugrađanima podeli mnoštvo važnih i korisnih informacija. Za sebe kaže da je sanjar i večiti putnik i veruje da je ljubav glavni pokretač u životu, te ne čudi što sa svojim dugogodišnjim partnerom Nemanjom često pakuje kofere i bira zanimljive destinacije za odmor. Za čitaoce našeg portala otkriva kakva iskustva i uspomene nosi sa putešestvija po čarobnim italijanskim gradovima.

- Jedno od meni omiljenih putovanja bila je tura po Italiji, Venecija - Verona - Lago di Garda. Obožavam Italiju, naravno Venecija je čarobna i svako kome se ukaže prilika trebalo bi da je poseti makar jednom u životu, kao i Veronu, grad Romea i Julije. Inače, Verona je drugi najveći grad posle Venecije u pokrajni Veneto na severu Italije, koji zaista ima poseban šarm. Sirmione je bajkovit gradić, tvrđava na samom špicu obale jezera Lago di Garda, koji je na mene ostavio nezaboravan utisak. Mirise, boje i ukuse Italije dugo ćete pamtiti, a ovu turu možete obuhvatiti tokom jednog putovanja, jer su sva tri grada veoma blizu.

Prevoz - preporuka načina prevoza, avio-kompanije, cene...

- Mi smo putovali automobilom, i ukoliko želite da obiđete više gradova i mesta, to je najbolji i najkomforniji način, a da usput uživate u vožnji i pejzažima.

Smeštaj - gde preporučujete da je najbolje odsesti?

- Za ovo putovanje smeštaj smo bukirali preko Airbnb-a. Sve funkcioniše besprekorno i možete pronaći sve što želite kada je o privatnom smeštaju reč. U zavisnosti od želja i moućnosti, u ponudi je i najveći luksuz i skromniji smeštaj širom sveta.

Hrana - koja su vam bila omiljena jela ili lokalni specijaliteti na tom putu?

- U Italiji nikada nećete pogrešiti ako se odlučite za lokalne paste domaće proizvodnje pripremljene na sve moguće tradicionalne načine. Nemojte zaboraviti ni na razne vrste rižota, ribu, plodove mora, a naravno gde pojesti dobru picu nego u Italiji. Za desert preporuka je da probate njihovu tradicionalnu poslasticu - kanole.

Piće - u kojim napicima ste najviše uživali?

- U vinu, prosecu, a treba probati i grapu.

Aktivnosti - kako ste najradije provodili slobodno vreme?

- Šetnja i otkrivanje gradova i mesta koje posećujete prvi put uvek donose uzbuđenje. Ukoliko se duže zadržite možete otkriti i gde se kreću i kako žive lokalci. Meni je to uvek interesantnije od opšte poznatih turističkih lokacija, koje svakako treba posetiti. Gradska tržnica, pijaca je mesto koje uvek posetim ma gde da otputujem i obavezno pazarim. To je poseban doživljaj i glavno mesto gde možete osetiti energiju grada i ljudi koji u njemu žive.

Next trip - gde planirate sledeće da otputujete?

- U glavni grad sveta koji još uvek nisam posetila - Njujork.

Dream trip - koje mesto biste voleli da posetite tokom života?

- Izrael - Jerusalim, Meksiko - Kankun i Kuba!

Autor: Marija Milošević
Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još