BUDITE ODGOVORNI: Bolovi u stomaku koje ne smete ignorisati

1. Jak bol pod desnim rebrom

Jak bol pod desnim rebrom nakon konzumiranja masne hrane, može ukazivati na bol u žuči, koji izaziva kamen oformljen od žučnog kamenca. Tom zdravstvenom problemu najpodložnije su žene u 40-im godinama, naročito one gojaznije. Bol se nakon jela širi u desno rame, a može biti praćen povraćanjem i drhtavicom. Ukoliko osećate ovakav bol, potrebno je da se odmah javite lekaru, jer se može raditi o ozbiljnoj upali žuči.

2. Grčevi u stomaku uzrokovani opstipacijom

Grčevi u stomaku obično se javljaju kao posledica zatvora, moguća je propratna naduvenost i konstantno smenjivanje opstipacije i dijareje. Sve ovo su simptomi sindroma iritabilnog creva, odnosno poremećaja u ritmu stolice. Češće se javlja kod mlađih žena, ali se može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi. Ovo stanje se dodatno pogoršava, a ponekad i javlja usled prevelikog stresa. Ugrožava vaš životni ritam i zahteva konsultovanje sa doktorem prilikom lečenja.

3. Bol u gornjem abdomenu

Tup ili probadajući bol koji se ponavlja ili osećaj pritiska u gornjem abdomenu odmah ispod rebara može upućivati na probleme sa srcem. Posebno treba obratiti pažnju na propratne simptome, kao što su otežano disanje, preznojavanje, pad pritiska i pulsa. Može se raditi o infarktu srca, što zahteva poziv hitne pomoći.

4. Jak akutan bol u donjem desnom delu abdomena

Iznenadna bol u donjem desnom delu stomaka, uz povišenu temperaturu može signalizirati na upalu slepog creva. Bol se obično javlja u predelu oko pupka, a zatim se postepeno širi.

5. Tup bol u abdomenu, praćen mučninom i podrigivanjem

Kod starijih osoba ovakav bol može upućivati na srčani udar, što zahteva hitnu posetu lekaru.

6. Iznenadan i jak bol u želudcu

Kada se bol u srednjem abdomenu javi iznenada pogotovu kod osoba koje imaju čir na želudcu, to može upućivati na krvarenje, što se prvo vidi kao crna stolica. Ukoliko čir na želudcu pukne, potrebna je hitna hirurška intervencija.

7. Bol u donjem delu stomaka, kod žena

Iznenadni bol u donjem delu abdomena kod žena može ukazivati na pucanje ciste na jajnicima u toku menstrualnog ciklusa, ili na rotaciju jajnika i dela jajovoda, što je urgentno stanje i lekarska intervencija je neophodna.

8. Probadajući bol u donjem abdomenu

Probadajući bol u donjem abdomenu praćen povišenom temperaturom, mučninom i povraćanjem može ukazivati na upalu bubrega. Ovaj bol je jedan od jačih i praćen je učestalim mokrenjem, nelagodnim mokrenjem, a ponekad i krvarenjem.

9. Bol u donjem levom delu stomaka koji se pogoršava kad se pomerate

Bol u donjoj levoj strani stomaka obično je znak neredovne stolice, može dakle biti signal za upalu sluzokože džepova u kojima se može zadržati stolica. Ovakvu upalu prati i visoka temperatura.

Izvor: Lepota&Zdravlje
Foto: Ilustracija/

Pogledajte još