Mariza

Graciozna diva fantastične energije i magičnog glasa po četvrti put je podigla Centar „Sava“ na noge i potpuno razoružala ljubitelje fado muzike u Beogradu!

U trenutku kada svi ozbiljno prebiramo po novčanicima i pažljivo biramo koncerte na koje ćemo otići, i kada se mnogo nastupa pretvara u fijasko zbog slabog interesovanja, portugalska fado zvezda Mariza je, bez mnogo muke, još jednom uspela da napuni, i „prepuni“ Sava centar. Rasprodate karte i stotine „snalažljivih“ koji pokušavaju da uđu u salu dovoljno govore o tome da je njena magija nešto što ne treba propustiti.
Lako je voleti Marizu

Tačna kao i uvek, izašla je na binu sa bendom, dočekana toplim i iskrenim aplauzom pre nego što je bilo šta rekla ili otpevala! Graciozna i elegantna, u modernoj crnoj haljini, započela je još jednu svoju priču o Portugalu, fadu, ljubavi, bolu, vinu, ulicama sa kojih je ponela dušu ove prelepe muzike.

„Dobro veče!“ i nespretno, ali iskreno „Hvala!“ na srpskom za beogradsku publiku kojoj je „beskrajno zahvalna što tako dobro oseća, razume i poštuje njenu muziku“. Ali voleti je i nije tako teško. Ona sa publikom ume da podeli sunce, tugu, ljubav, osmehe i emociju... Svojim glasom i onim što sa njim može da izvede u stanju je potpuno da vas razoruža. Na njenim nastupima vam je dozvoljeno da putujete, sanjate, volite ili tugujete. Da bi vam bilo lepo, potrebno je samo da se prepustite njenoj energiji...

Od početka je bodrila publiku da peva i tapše, pričala o svojoj zemlji i svom Lisabonu, i na ovom koncertu nas je učila portuglaski i pokušavala da nauči još koju srpsku reč. Smejala se na uzvik „Volim te!“ iz publike, šalila se i igrala.

Uz nju je lako razumeti fado

Nizale su se pesme sa sva četiri njena albuma... "Maria Lisboa", "Primavera", „Meu Fado Meu“, „Rosa branca“, „Guitarrada“, "Oiça Lá Ó Senhor Vinho", „Beijo de saudade“, „Vozes do mar“... I svaku ste mogli da razumete i osetite, i ako ne znate ni reč portugalskog, jer Mariza peva celim svojim bićem...

Na kraju regularnog dela koncerta sišla je u publiku, pevala „iz prvog reda“, rukovala se sa svima koji su joj bili blizu, a Centar „Sava“ je pozdravio na nogama, jakim i višeminutnim aplauzom, cvećem i poljupcima.

Nismo bili uskraćeni ni za „Cry me a river“, niti za „akustični“ deo nastupa, kada sa dve gitare peva bez mikrofona i koji svaki put ostavi publiku bez reči!

Dva fantastična sata uz kraljicu fada završila su se uz mnogo emocija, aplauza i lepih uspomena koje su svi poneli sa ovog koncerta. I, nema sumnje da će i njeno peto gostovanje biti podjednako uspešno, ovakva diva je uvek dobrodošla u Beogradu!


Foto: Marko Risović

Pogledajte još