NENASILAN JE I PLEMENIT: Tompson "brani" poklič "za dom spremni"

- Članovi te komisije su i bivši komunisti, "Bojna Čavoglave" i poklič "za dom spremni" su simboli "domovinskog rata" i deo temelja na kojima je nastala moderna Hrvatska država - napisao je Tompson na svom Fejsbuk profilu.

- Pesma “Bojna Čavoglave” nije zabranjena, niti bi smela biti zabranjena i svako onaj ko pokuša da je zabrani nije normalan, jer time zabranjuje simbole Domovinskog rata, a ta pesma je jedan od tih simbola - naveo je Tompson.

Dodaje i da, inače ustaški, poklič “za dom spremni” nije korišćen samo u pesmi “Bojna Čavoglave” nego su ga koristili hrvatski branitelji gotovo iz svih jedinica od početka domovinskog rata pa sve do njegovog kraja.

U podužem postu na temu hrvatske istorije na Fejsbuku, Tompson dalje tumači da su jedinice HOS-a taj poklič uzeli kao svoj službeni pozdrav.

- Kako su ga koristile jedinice u Domovinskom ratu, tako sam ga i ja 1991. uvrstio u pesmu koja je bila budnica i odigrala važnu ulogu u podizanju morala hrvatskim braniteljima, a koja i danas neguje uspomenu na to vreme u kojem se stvarala Hrvatska država - naveo je Marko Perković, protiv koga su, inače, do sada više puta pokretane prekršajne prijave zbog insistiranja na ustaštvu na nastupima.

Sve drugo je, kaže, manipulacija jugokomunističkih grupacija.

Naveo je i da je poklič “za dom spremni”, u ovom i sličnom obliku (“za dom i Poglavnika”) korišćen i za vreme NDH, što ga ne čini, kaže vlasništvom ustaškog pokreta.

Smatra i da je nemoguće i nepotrebno negirati i odbaciti sve ono sto je na bilo koji način korišćeno za vreme Pavelićeve NDH - hrvatsku valutu kunu, na primer, vojne činove, nazive teritorijalnih jedinica - župan, županija...

Sve je to, kaže, deo puno starije istorije i ima dublje korene, a sam poklič “za dom spremni” je, prema njegovim rečima, “po svojoj prirodi toliko nenasilan i plemenit i izražava spremnost za obranu svog doma i Domovine”.

Izvor: Tanjug
Foto: hercegovac8 - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.