OČEKUJE NAS JOŠ JEDAN KOLAPS: Nova svetska ekonomska kriza je bliže nego što smo mislili!

Kompanija "JPMorgan" predviđa verovatnoću od 72 odsto da će se u naredne tri godine desiti nova velika recesija.

Prošlog meseca su mnogi analitičari bili zabrinuti zbog velikog kraha na njujorškoj berzi i rekli su da je to znak usporavanja američkog ekonomskog rasta. Postoji više potencijalnih katalizatora novog kraha, upozoravaju stručnjaci za "Biznis insajder".

Dejvid Rozenberg, glavni ekonomista iz kompanije "Gluskin Sheff" koja se bavi upravljanjem finansija, kaže da bi kriza mogla uskoro da se ponovi, ali da ovoga puta povod neće biti hipotekarni krediti već potencijalno javljanje mehura na tržištu investicija.

Albert Edvards, strateg iz "Societe Generale" već duže vreme upozorava na pretnju deflacije, koju pospešuju zemlje poput Kine koje devalviraju svoje valute, kako bi izvoz učinile atraktivnijim. On je rekao da bi tako mogao da nastane kolaps poput onog iz 2008. godine.

Tramp uvodi svet u krizu?

Edvards je takođe upozorio i da bi trgovinska politika američkog predsednika Donalda Trampa mogla da bude katalizator koji će dovesti do naredne krize. Nedavne najavljivanje uvođenja tarifa u Americi na uvoz aluminijuma i gvožđa može da izazove pravi trgovinski rat Amerike i mnogih zemalja.

- Trgovinski rat i devalvacija konkurentske valute su oduvek značili i kraj igre, jer globalna opasnost od deflacije uništava bogatstvo, profit i poslove. Međutim, sada izgleda da će do toga doći ranije nego što smo mislili - rekao je Edvards.

Kina ne izvozi mnogo gvožđa u SAD, pa ove tarife na nju nemaju mnogo uticaja, ali ono što bi moglo da dovede do trgovinskog rata SAD i Kine jeste najava Amerike da će sprovesti mere protiv Kine zbog navodne karađe intelektualne imovine. Prethodno je rekeno da će SAD uvesti tarife na uvoz kineske robe vredne 60 milijardi doalra, kao kaznu.

SAD mogu i da "zaratuju" i sa drugim trgovinskim partnerima, pre svega EU, ukoliko Tramp nastavi sa svojom "Amerika na prvom mestu" agendom.

Izvor: Blic
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još