Knjiga "Izgubljeni u ravnici" predstavljena u Subotici

Na promociji su govorili Tatjana Segedinčev, arh. savetnik, Istorijski arhiv Subotica, Zoran Veljanović, arh. savetnik i istoričar, Muzej Vojvodine, Robert Kovač, dipl. geograf-turizmolog, Turistička ogranizacija grada Subotice, Član jevrejske zajednice, Marija Vasić, autorka knjige "Kada Bog zažmuri" i Žikica Milošević, autor. Moderator: Robert Čoban, izdavač

Tatjana Segedinčev govorila je o Belim Rusima u Subotici koji su ostavili traga u životu ovog grada. U prvom talasu došlo ih je 120 u Subotici, kasnije se taj broj povećavao. U Subotici je postojao Pravni fakultet i ruski emigranti, eminentni profesori, obeležili su to doba.

Robert Čoban govorio je dolasku izraelskog maratonca Šaula Ladanija ovog meseca u rodni Beograd, nakon 70 godina, na šta se nadovezala Marija Vasić, autorka knjige "Kada Bog zažmuri", koja je pronašla njegovu sestru, "bebu sa Štranda", koja je preživela Novosadsku raciju. Kako je rekla, govoriti o Jevrejima je velika odgovornost.

Zoran Veljanović govorio je o istraživanjima i pripremi za otvaranje Muzeja prisajedinjena.

Robert Kovač, dipl. geograf-turizmolog, Turistička ogranizacija grada Subotice, Član jevrejske zajednice, osvrnuo se na život Jevreja u Subotici. Kako je rekao, obnavljanje Sinagoge u Subotici je jedan lep događaj koji je obeležio prethodne dane u Subotici, ali ne samo Jevrejima, nego svim građanima Subotice.

Autor Žikica Milošević najavio je da se radi na drugom dopunjenom izdanju knjige u kojem će se naći i priče koje su ispričane upravo na ovim promocijama.

Knjiga "Izgubljeni u ravnici" je svoj put započela u Novom Sadu na Sajmu turizma, a nakon toga su održane promocije na Sajmu knjiga u Beogradu i Novom Sadu, zatim u Magliću, Baču, Zrenjaninu, Ostojićevu i Sremskoj Mitrovici.

Pogledajte još