Svečanost povodom 70 godina nezavisnosti Izraela upriličena u Starom dvoru

Ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam rekla je da su poslednjih 70 godina bile prepune izazova za tu zemlju koja je, kaže, bila suočena sa ratovima, uvek težeći miru i pomirenju.

- Uprkos svemu, Izrael je očuvao svoje demokratske vrednosti na kojima je zasnovan, kao i duh tolerancije, stvorivši društvo u kome se prepliću religije, kulture, nacije, ukusi i arome - navela je ambasadorka.

Dodaje da se obeležava 70 godina nezavisnosti mlade, moderne, dinamične zemlje koju je, kaže, stvorila jedna drevna nacija na tlu svoje istorijske otadžbine.

Fišer Kam je zahvalila Gradu Beogradu na ukazanom gostoprimstvu povodom današnjeg prijema i naglasila da odnosi Izraela i Srbije počivaju na uzajamnom razumevanju, prijateljstvu i solidarnosti.

- Izrael i Srbija imaju bogat politički, ekonomski, privredni i kulturni dijalog, dok odnosi između naših naroda sežu mnogo dublje i dalje od zvaničnih diplomatskih odnosa čiji smo jubilej - 25 godina, obeležili prošle godine - rekla je ambasadorka.

Istakla je da u Srbiji trenutno posluje oko 70 izraelskih kompanija i ocenila da njihovo prisustvo doprinosi sveukupnim odnosima dve zemlje.

- Izraelske investicije u oblasti nekretnina, inovacija, energetike, agrotehnologija i upravljanja vodama, u sektorima industrije i usluga, samo su mali deo potencijala koji tek treba da bude iskorišćen - naznačila je Fišer Kam.

Prijemu u Starom dvoru prisustvovali su ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, gradski menadžer Goran Vesić, ambasador Nemačke Aksel Ditman, ambasador Rusije Aleksandar Čepurin, ambasador Francuske Frederik Mondoloni...

Izrael je proglasio nezavisnost 14. maja 1948. godine.

Pogledajte još