MOJE PUTOVANJE IZ SNOVA: Tijana Dapčević - Amsterdam

Jednim delom je za to zaslužan i posao kojim se bavi, s obzirom na to da joj je putovanje, na neki način, u opisu radnog mesta, pogotovo kada su neki veći projekti u pitanju, pa se često šali da "živi u autu". Jedan od takvih projekata je svakako bio i "Izbor za pesmu Evrovizije" jer, osim što joj se ukazala prilika da upozna tu celu planetu zvanu Evrovizija, tada se prvi put "upoznala" i sa Amsterdamom.

U okviru Evrovizije postoji i niz nastupa koji se uglavnom dešavaju pre samog izbora, a sve u cilju predstavljanja učesnika i njihovih pesama fanovima ovog takmičenja. Nakon toga, u Amsterdamu bila je još dva puta, ali grad je takav da, kako Tijana ističe, mogla bi opušteno tamo da provede i još dva života. Za čitaoce našeg portala, pokušala je da slikovito dočara prestonicu Holandije koji predstavlja jednu od top destinacija, kada su evropski gradovi u pitanju.

PREVOZ

- Što se tiče prevoza, ja sam putovala avionom jer je sva tri puta primarni razlog mog odlaska bio posao, pa je to najbrži i najjednostavniji način. Verujem da, ukoliko se put isplanira unapred, postoje opcije za jeftinije avionske karte, tako da je to verovatno najbolja opcija. Prevoz u samom gradu funkcioniše besprekorno, a ono što mi se mnogo dopalo jeste činjenica da stanovnici veoma brinu o životnoj sredini, tako da su svi na biciklama, voze ih u svim vremenskim prilikama i to je definitivno najisplativiji i najbrži način prevoza u Amsterdamu.

SMEŠTAJ

- Imam tu sreću da mogu da odsednem kod drugarice, ali svakako je pronalaženje smeštaja sada mnogo lakše, nego ranije. Sigurna sam da već svi znaju za brojne sajtove i aplikacije koje nude popuste, jeftniji smeštaj u hotelima i hostelima, a čak postoji i aplikacija preko koje možete da se dogovorite sa nekim lokalcima da prespvate kod njega dva do tri dana, a zauzvrat vi njemu ponudite smeštaj kada bude dolazio u vaš grad. Nisam isprobavala takve načine smeštaja do sada, ali uz pomoć interneta vrlo lako možete da se informišete o svemu, pročitate razna iskustva i odlučite šta je najbolje za vas.

AKTIVNOSTI

- Amsterdam je sam po sebi muzej. To je grad sa najviše muzeja i, koliko god puta da ga posetite - sigurno će ostati još neki muzej koji niste uspeli da obiđete. Inače, ne znam da li znate za podatak da je Njujork građen po uzoru na Amsterdam, tako da ima mnogo sličnih delova grada (što se tiče arhitekture). Takođe, one uzane kućice nisu takve slučajno - nekada, u 17. veku, ako se ne varam, stanovnici su bili u obavezi da plaćaju porez na širinu kuće, pa su se ljudi prilagodili životu u uzanim kućama. Verujem da bi bilo suvišno da spominjem lale - Holandija je zemlja lala, možete ih naći na svakom koraku, pa čak i na benzinskim pumpama. Hrana je preukusna, kao i noćni život - ima za svakoga po nešto i taj grad je potpuno kao stvoren za mene. Da mogu, već sutra bi se preselila tamo!

NEXT TRIP

- Ne planiram ja to mnogo unapred, zato što mnogo volim da putujem i verujem da svaki grad ima nešto što je vredno pažnje i u čemu može da se uživa, tako da, gde god da se dogodi moje naredno putovanje - sigurna sam da će mi biti lepo. Ali ako već moram da odaberem jedno mesto, evo neka bude na primer Amsterdam - nisam dugo bila (smeh)!

Autor: Mario Badjuk
Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još