13. Beogradska inetrnacionalna nedelja arhitekture: Svečano obeležavanje Dana arhitekture

Publici će se tim povodom obratiti Nebojša Bradić, glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa Radio-televizije Srbije.

U galeriji RTS-a otvorena je studijska izložba „Arhitektonično“, autora Dijane Milašinović Marić i Igora Marića, koja predstavlja najznačajnija dela stvaralaštva srpske arhitekture XX veka, kroz život i rad jednog od najuglednijih arhitekata - Ivana Antića. Ivan Antić je arhitekta čija je nedvosmislena arhitektonika jedinstvena i upečatljiva. Arhitektonski opus Ivana Antića, jednog od najznačajnijih srpskih graditelja, čije su građevine stvarane u vremenskom rasponu od 45. godina (1955-1990), predstavlja, kako u oblikovnom, tako i u konstruktivnom i sadržinskom smislu, gotovo ovaploćenje ideala doba u kome je stvarao.

U kontekstu promovisanja 2018. godine kao Evropske godine kulturnog nasleđa: slavljenje različitosti i bogatstva našeg kulturnog nasleđa BINA je postavila centralnu temu festivala kroz inovativni i interaktivni program. Istog dana na programu su i razgovori o Ivanu Antiću: od 18 sati „Arhitektura i mediji”, od 19h „Mera savremenosti u srpskoj arhitekturi i uticaji”, i od 20 časova „Pozicija žene u modernoj srpskoj arhitekturi, povod Ivanka Raspopović”.

Galerijski prostor RTS-a ugostio je još jednu izložbu sa ovogodišnje BINE. Poslednjih godina je u svetu, ali i kod nas, izgrađeno mnogo izuzetnih, inovativnih, neobičnih, inspirativnih i energetski efikasnih stambenih objekata i jedan deo te stambene baštine se može videti među izloženim radovima postavke STANOVANJE - HOUSING 2017, urednika prof. dr Aleksandra Kekovića. Tema ovogodišnje izložbe je stanovanje u postsocijalističkim zemljama Evrope. Stručno vođenje kroz ovu izložbu zakazano je za četvrtak, 17. maj u 17 sati.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.