Moja Kravica Food Talk 2018 - Šta su (stvarno) jeli Nemanjići?

Ovogodišnja konferencija se održava u Hotelu "Sheraton" u Novom Sadu u petak 8. juna.

Konferenciju će otvoriti Ivan Đoković, potpredsednik Pokrajinske vlade i Sekretar za privredu i turizam, Tanja Miščević, šefica Pregovaračkog tima Srbije sa EU i Nj.E. Alona Fišer Kam, ambasadorka Izraela.

Na ovogodišnjoj konferenciji govorićemo i o jednoj veoma aktuelnoj temi, a to su Nemanjići. Prezentaciju pod nazivom "Šta su (stvarno) jeli Nemanjići" održaće Tamara Ognjević, istoričarka umetnosti, pisac i gastroheritolog, osnivačica i direktorka Artis centra.

O čemu će biti reči na ovoj prezentaciji i zašto je ova tema veoma interesantna, pitali smo upravo Tamaru Ognjević:

"Nemanjići su se proteklih meseci vratili na velika vrata na ovdašnju javnu scenu i izazvali pravu buru polemika. Od toga ko su zaista bili do toga kako su ustvari živeli, razmišljali, voleli, oblačili se, pa i jeli. Personifikacija zlatnog srednjeg veka srpskih zemalja, idealizovani sveti vladari, predstavnici ove dinastije s pravom bude znatiželju i maštu. U fokusu ovog predavanja je kultura obedovanja i gastronomsko nasleđe njihove epohe na temelju sveobuhvatnih istraživanja i brojnih eksperimentalnih rekonstrukcija unutar projekta „Živeti prošlost-Srpska srednjovekovna gastronomija“, koji je multidisciplinarni tim Artis centra, sastvaljen od naučnika-istraživača, zanatlija, kulinara i umetnika, sproveo u periodu 2010-2016. Ono što je u početku izgledalo kao jednostavan postupak koji od srednjovekovne slike vodi ka odgovarajućoj trpezi, pretvorilo se u veliku istraživačku avanturu čiji su rezultati nagrađeni prošle godine visokim priznanjem Međunarodnog saveta muzeja (ICOM) za projekat 2016. Na temelju ovih istraživanja je nastala nova, sintetička naučna metoda – gastroheritologija, koju je prepoznao UNESCO Deklaracijom iz Barselone 2014, a sve ono što je otkrio Artisov tim publika je mogla da vidi na izložbi pod nazivom „Gozba“ u Galeriji nauke i tehnike SANU 2014. i Kulturnom centru Srbije u Parizu 2016. Izazovi su bili brojni, ali onaj najveći, ipak, predstavljaju mitovi vezani za Nemanjiće i njihove prehrambene navike – od zlatnih viljuški do navodno originalnih dvorskih recepata. Ovo je priča o tome – kratka povest borbe s mitovima i odgovor na pitanje zašto su nam oni često draži od istine."

Case Study "Šta su (stvarno) jeli Nemanjići" - Srednjovekovna gastronomija Srbije između mita i realnosti, na programu je od 17 časova.

Detalji pograma i informacije o kotizacijama:

www.color.rs/foodtalk2018

Pogledajte još