IZUZETNO PRIZNANJE: Sonji Liht uručen nemački Orden za posebne zasluge

Sonja Liht je prva Srpkinja i jedna od retkih stranaca koji su dobili visoko priznanje koje dodeljuje nemački predsednik.

Ditman je na ceremoniji u rezidenciji nemačkog ambasadora rekao da je Sonja Liht neumorna borkinja za ljudska prava i demokratizaciju u regionu.

- Hvala vam na neumornoj borbi za ljudska prava, demokratiju i pomirenje - kazao je on, dodajući da je Liht uvek ima kritički, ali i konstruktivan stav i da predlaže rešenja.

Sonja Liht je rekla da je ovo jedno pozitivno i lepo priznanje za sve ono što je radila u poslednjih pet decenija.

Liht se zahvalila zato što je prepoznata kao deo društva u kom se nalaze drugi dobitnici nemačkog Ordena za posebne zasluge.

- Otkrila sam tajnu da sam postala aktivista sa 11 godina i čini mi se da nikada nisam prestala - rekla je Liht.

Ona je dodala da ovako veliko priznanje sa sobom nosi i veliku odgovornost.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je Sonja Liht "i više nego zaslužila" da dobije nemački Orden za posebne zasluge, navodeći da je Srbija ponosna što je neko od njenih građana nosilac tog prestižnog priznanja.

Brnabić je kazala da je Sonja Liht oduvek bila "borac za slobodu i ljudska prava, čuvar demokratije, kao i da je doprinela demokratizaciji ukupne političke kulture u Srbiji".

Dodala je da je predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost u najturbulentnijim vremenima bila "glas razuma u javnom diskursu".

Premijerka je rekla da je Liht uvek bila tu za vlast, bez obzira na različite političke stavove, i pomagala svojim znanjem i savetima.

- Hvala vam što se u proteklih nekoliko godina bili uz ovu vladu i davali joj savete - kazala je ona.

Brnabić je navela da je ponosna što Liht predstavlja Srbiju u inostranstvu, dodajući da to radi bolje od mnogih državnih zvaničnika.

Orden za posebne zasluge dodeljuje se borcima za ljudska prava, slobodu i demokratiju, a dobitnici su istaknuti pojedinci, intelektualci i građani.

Nemački predsednik Frank Valter Štajnmajer dodelio je Sonji Liht orden 22. maja na ceremoniji u Berlinu.

Foto: Goran Zlatković
Izvor: Beta

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.