KONAČNA ODLUKA: Mlađi đaci ipak u klupama, proba male mature u aprilu

Mlađi đaci od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola sledeće sedmice neće preći na onlajn nastavu, već će časove pohađati u školama po grupama kao što su i do sada, dok će osnovci starijih razreda i srednjoškolci i naredne nedelje učiti isključivo na daljinu – konačna je odluka koju su juče posle višednevnih konsultacija doneli nadležni. Da je tako, potvrđeno je za naš list u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Time je, naizgled, stavljena tačka na ujdurmu koja se ne stišava u roditeljskim i učiteljskim krugovima od utorka, nakon najave premijerke Ane Brnabić da će zbog sve lošije epidemijske situacije i najmlađi osnovci učiti onlajn makar nedelju dana, odlukom Kriznog štaba sa suzbijanje kovida 19, kojem predsedava. Međutim, upravo na inicijativu predsednice vlade i njenog zamenika, a resornog ministra prosvete Branka Ružića, zbog problema koje bi sasvim izvesno iznedrila mera da i najmlađi osnovci uče isključivo na daljinu, odluka je juče revidirana, a rukovodioci škola o tome su, saznajemo, odmah obavešteni.

- Na sastanku predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić i medicinskog dela kriznog štaba odlučeno je da se od ponedeljka 22. marta za učenike prvog ciklusa osnovnog obrazovanja i vaspitanja ostvaruje neposredan obrazovno-vaspitni rad u školi, kao i do sada. Probni završni ispit za učenike osmog razreda (aktuelnim kalendarom planiran da se održi 26. i 27. marta) odlaže se za petak 9. i subotu 10. april - naglašeno je u uputstvu koje je juče stiglo direktorima osmoletki iz Ministarstva prosvete, a u koje je "Politika" imala uvid.

Rad u školama za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, po istom uputstvu, takođe će se realizovati bez promene, uz uvažavanje svih specifičnih okolnosti, a pre svega potreba učenika, i to nakon anketiranja roditelja i donošenja odgovarajućih odluka saveta roditelja i školskog odbora o optimalnom načinu organizovanja nastave u najboljem interesu đaka.

Iz ministarstva podsećaju da prema važećoj proceduri, na osnovu inicijative lokalnog kriznog štaba, za pojedine ili sve škole u opštini ili gradu zbog pogoršanja epidemijske situacije može da se donese odluka da u potpunosti pređu na onlajn režim rada, ali tek na osnovu mišljenja nadležnih za javno zdravlje na tom području i saglasnosti republičkog prosvetnog vrha.

Ovakav epilog potrage za optimalnim rešenjem, i pre nego što je odluka ozvaničena, nagovestio je epidemiolog i član kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović, koji je juče prvi u javnosti rekao da će od ponedeljka najverovatnije osnovne škole ostati otvorene za đake od prvog do četvrtog razreda, a da će se nastava za starije osnovce i srednjoškolce i dalje organizovati samo na daljinu. On je najavio i da će poslodavci biti pozvani da ukoliko je moguće dozvole zaposlenima da rade od kuće, da bi bar jedan roditelj mogao da bude s decom, preneo je Tanjug.

- Uputićemo i poziv da deca ostanu kod kuće s roditeljima, ukoliko je to moguće. Moraćemo da ostavimo da rade škole za mlađe razrede, tu nema diskusije. Ostali će nastaviti još sledeću nedelju onlajn. Moramo da budemo realni, da obezbedimo da roditelji mogu da rade - objasnio je Tiodorović i podsetio na "zakonsku odredbu da deca do 12 godina ne mogu sama da ostanu kod kuće".

Jedna od glavnih nedoumica sigurno jeste kako decu mlađeg školskog uzrasta ostaviti kod kuće da sama, bez pomoći i nadzora odraslih, provode vreme i prate nastavu dok oba roditelja rade van svog doma, na primer, u zdravstvenoj ustanovi, prodavnici prehrambenih proizvoda, trafici, fabričkom pogonu, policiji, na šalteru pošte ili banke, benzinskoj pumpi... Da učitelji nisu dadilje, te da bi i oni kao i nastavnici starijih razreda osmoletki i srednjih škola trebalo da rade na daljinu, a da bi i predškolske ustanove trebalo zatvoriti do poboljšanja epidemijskih prilika, jednoglasno ukazuju reprezentativni prosvetni sindikati.

Još nije precizirano da li će biti prihvaćena inicijativa zaposlenih u predškolskim ustanovama da broj dece u vaspitnim grupama bude redukovan dok traje aktuelna epidemijska kriza tako što će uslov da u obdaništu borave biti potvrda poslodavca roditelja da su radno angažovani van svojih domova.

Ne postoji zakon koji u Srbiji zabranjuje da kod kuće sama ostaju deca do 12 godina

Čim se zapodene rasprava o eventualnom prelasku učenika mlađih razreda na nastavu na daljinu, među prvim "argumentima" koji se potegnu jeste "zakonska odredba da deca do 12 godina ne mogu sama da ostanu kod kuće". Samo što ne postoji zakon koji u Srbiji to propisuje, a oni koji ipak tvrde da takvog propisa ima i da je na snazi, verovatno podsećaju na preporuku ovdašnjih vlasti iz doba vanrednog stanja koja, ipak, nije obavezujuća.

A i da jeste, ne bi se odnosila samo na učenike od prvog do četvrtog razreda osmoletke jer đaci od jedanaest i po do dvanaest i po godina idu u šesti razred osnovne škole. Porodični zakon, članom 69 Čuvanje i podizanje deteta, nalaže da roditelji ne smeju ostavljati bez nadzora dete – predškolskog uzrasta. Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđa da se zaposleni roditelj mora starati o detetu koje nije navršilo 14. godinu, a određena mu je mera karantina u kućnim uslovima.

Pritom, "rešenje sanitarnog inspektora o određivanju mere istovremeno predstavlja i potvrdu o sprečenosti za rad dok ta mera traje". Iako je jasno, u tom propisu je i posebno navedeno da isto važi i ukoliko je reč o detetu predškolskog uzrasta koje ne sme da bude ostavljeno bez nadzora po zakonu.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još