U UTORAK KONAČNA ODLUKA KRIZNOG ŠTABA: Kako će Srbija dočekati 2021. godinu?

Premijerka Ana Brnabić najavila je da će u utorak biti održana sednica Kriznog štaba na kojoj će se doneti odluka o merama za Novu godinu.

Brnabić je rekla da je komunikacija između predstavnika vlasti i stručnjaka u Kriznom štabu odlična, iako nekad postoji neslaganje.

- Medicinski deo brine o zaštiti zdravstvenog sistema i zdravlja građana, a ja kao predsednica Vlade i ostali privredni deo Kriznog štaba moramo da sagledamo i neke druge stvari, kako te mere utiču na privredu. Ova borba je enormno skupa, svakog dana nam odnosi oko ili čak preko milion evra. Samo testiranje dnevno nosi, kada imate 20.000 testova, oko 700-720.000 evra - rekla je Brnabić za Kurir TV.

- To je ozbiljna borba, da se te dve stvari usaglase, a morate da brinete i o mentalnom stanju nacije. Medicinski deo Kriznog štaba nije bio za popuštanje mera ovog vikenda, ali je pronađen dobar kompromis. Broj novozaraženih pada, a privreda radi - rekla je ona, prenosi Tanjug.

- Zašto odlažemo mere koje će se donositi za Novu godinu? Pa zato što se trudimo da sve mere donosimo pravovremeno. Tanka je linija između toga kako vi štitite zdravlje građana i koliko dajete privredi da radi. Morate da nađete najbolji mogući balans, da privreda nastavi da radi, a da zdravstvo ne bude toliko preopterećeno, da ne možemo da primamo ljude u bolnice. To je izuzetno teško - kaže premijerka.

- Ako donesete suviše restriktivnu odluku prerano, to će dati dobre zdravstvene rezultate, ali ubićete privredu i trebaće vam pet, šest ili sedam godina da se oporavi - rekla je Brnabić i istakla da se vodi računa i o pitanju javnog duga i budžetskog deficita.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još