KRIZNA ČETVRTA DECENIJA: Razvod "vreba" starije mladence

Naučnici imaju lošu vest za vas i ljude koji u bračnu zajednicu uđu sredinom i krajem tridesetih. Naime, oni su pod većim rizikom da se razvedu nego oni koji sudbonosno "da" izgovore nekoliko godina ranije.

- Mnogi odlažu trenutak obavezivanja na večnu ljubav misleći da je bolje da se prvo razviju kao ličnosti, da isprobaju razne stvari, pa tek onda da se venčaju. Ali ako predugo čekaju, rizikuju da se razvedu - tvrdi profesor Nikolas Volfinger sa Univerziteta Juta.

Profesor kaže da je idealno vreme za brak kraj dvadesetih i početak tridesetih, a da najmanji rizik za razvod imaju parovi između 28. i 32. godine. Prema njegovom istraživanju, šanse za razvod opadaju krajem dvadesetih i početkom tridesetih, da bi opet počele da rastu sredinom četvrte decenije.

Stručnjaci to objašnjavaju nespremnošću na kompromise, poteškoćama da par prihvati fazu "mi", umesto "ja" na koje su do tada navikli. Često su manje fleksibilni, jer su navikli da se oslone samo na sebe i da prvo sebi ugađaju. Sve ovo jako negativno utiče na zajednicu.

Ni okolnosti im ne idu naruku, jer u kasnim tridesetim ljudi imaju mnogo odgovornosti i obaveza na poslu, što sve traži vreme i energiju, a postoji i pritisak da se sve spakuje u nekoliko godina, brak, posao, deca, pa mnogi "puknu" pod ovakvim stresom.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još