Nacionalni dan Švedske obeležen u Beogradu

Ambasador Švedske Jan Lundin je u obraćanju zvanicama podsetio da se prošle godine slavilo 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Švedske i Srbije.

- Sada su nam u fokusu ciljevi agende o održivom razvoju 2030. Ujedinjenih nacija. Odabrali smo 'Novo vreme' za naš projekat u kojem je Švedska prepoznata kao lider u implementaciji posebnog poglavlja agende koja izjednačavanjem prava svih građana na obrazovanje i zdravstvenu zaštitu, kao i održivu životnu sredinu - kazao je Lundin.

Ambasador je naveo da su studenti u velikim gradovima i obrazovnim centrima širom Evrope protestvovali 1968 godine.

- Oni su tražili veću jednakost za sve i zaštitu ličnih sloboda. Mlade generacije se sreću sa većim izazovima danas, naročito ako uzmemo u obzir da smo komunikaciono globalno povezani i da se svi suočavamo sa svetskim promenama. Švedska podržava priključenje Srbije Evropskoj Uniji i pomaže veću vidljivost civilnog sektora - kazao je Lundin.

Među mnogobrojnim zvanicama iz kulturnog i javnog života i diplomatskog kora, na prijemu su bili ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, ambasadori SAD i Italije, Kajl Skot i Karlo Lo Kašo, direktor Muzeja savremene umetnosti Slobodan Nakarada i drugi.

Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.