ČISTOĆA JE ZAISTA POLA ZDRAVLJA: Izbegavanje higijenskih navika loše da utiče na ljudski organizam

Međutim, da li vam nekada dogodi da neku od tih navika preskočite?

Ukoliko neke od ovih higijenskih navika ne obavljate svakodnevno, to može mnogo negativnije uticati na vas, nego što možda mislite. Šta kažu eksperti?

Neredovno čišćenje zuba

Ako ne perete redovno zube, ili ih ne čistite koncem, desni mogu da oteknu, da postanu osetljivije, i mogu da krvare. Stomatolog Nataša Li, za magazin Riders dajdžest, kaže da prvo što vam sledi je loš zadah, a zatim i pojava karijesa.

Prema njenim rečima sledi začepljene kanala u ustima, a bolesti zuba i desni zbog loše higijene povezane su i sa bolestima srca i dijabetesom.

Retko tuširnje

Dermatolog Dženin Fransis kaže da tuširanje nije potrebno samo da se ne bi smo "osećali". Sapun i voda su, naime, prevencija za pojavu akni, osipa i infekcija.

- Bakterije se uvećavaju i umnožavaju na vašem telu ako ih ne uklanjate, a tuširanje je savršen način za to - kaže Fransis.

Skidanje šminke

Skiranje šminke posle napornog dana može da bude pravi izazov. Međutim, neophodno je da to uradite to kada ste najumorniji. U suprotnom, ostaci šminke zapušiće pore, a senke, maskara i kreoni mogu i da oštete vaše oči.

Menjanje donjeg veša i posteljine

Dženin Fransis kaže da se odeća - prvenstveno donji veš, mora menjati svakodnevno. Posteljinu bi trebalo da menjate jednom nedeljno, jer ćete izbeći razne infekcije i razvoj štetnih bakterija na vašem telu.

Izvor: B92
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još