Orange is the new black, Fusion is the new Main!

ČETVRTAK

Već u četvrtak nas očekuje opak program! Elektro-akustični bend Detour donosi najm najbolje od plesnog i melodičnog hrvarskog zvuka zbog kojeg je i tamošnja scena i u Jugoslaviji bila najjača.  Ritam nereda, stari pankeri će razdrmati one željne jakog zvuka predgrađa i pokazati zašto je Novi Sad bio punk-prestonica Jugoslavije. Goblini su odavno jedan od najvećih koncertnih atrakcija u državi, ali prave poslastice tek slede: Goran Trajkoski, koji nam je svojim makedonskim mračnim darkwave zvukom pomešanim sa makedonskim etno ritmovima i pravoslavnim pojanjem poznat iz bendova Mizar i Anastasia napraviće žurku za gotičare, Bitipatibi predvođen sjajnom Unom Gašić će nas odvesti u sneni shoegaze, sada sa saksofonom i novom postavkom muzičara, a tu su i Marko Louis (ako vam se čini da ima veze sa onim starim Louisom, ima, to mu je direktni naslednik!), da bi na kraju zacarila Sevdaliza, egzotična Iranka sa boravištem u Holandiji predstaviće nam miuziku u kojoj se mešaju pank, triphop, elektronika i grime.

Sevdaliza (Foto: Exit Promo)

PETAK

Petak je rezervisan za neke stare i neke nove snage. Stari vukovi su vickasti reperi Bad Copy, i gitarista Partibrejkersa Anton sa svojim novim gitarskim projektom u kome peva “Hevi Hipi Bejbi”. Skaj Vikler će biti najduže na sceni od svih jer će se pojaviti i u inkarnaciji “prirodnog sebe” kao Đorđe Miljenović. Objavio je solo dva izdanja koja nose naziv "Sam pao, sam se ubio" i "Amovi" i njima se, nakon duže pauze u solo karijeri, publici predstavio u nešto drugačijem svetlu i sa soul, bluz i rok ritmovima. Irie FM je sa Maina pre dve godine kada je mnoge koji nisu znali za njega iznenadio kvalitetom, sada na Fusionu, a neprijatelji životinja više nisu u bendu, ne brinite. Njegova muzika povezuje mnogo žanrova pa je teško i pokušavati dati definiciju, pa najbolje da pogledate. Najveći hitovi nam dolaze iz Engleske i Zagreba, jer će veče začiniti bristolska neo-pank atrakcija Idles koji su eksplodirali na sceni prošle godine i Sara Renar, zagrebačka kantautorka sa gitarom i pregršt sjajnih pesama. Vrhunac večeri biće Nipple People, koji nam donose elektropop hitove i scenski nastup koji evocira 80e na najbolji način, bez reciklaže!

Nipple People (Foto: Exit Promo)

SUBOTA

U subotu gledamo rep atrakciju 90ih sa novopronađenom snagom, beogradske Sunshine, zatim novosadski bend vickastog naziva Josip A Lisac (najlakše je da kažemo ono oficijelno: JAL okuplja muzičare različitih izvođačkih stilova i afiniteta, te se s toga njihova muzika ne može ukrotiti nekim od poznatih nam pravaca rokenrola. Ipak najveći deo stvaralaštva oslanja se na ska/rege forme i ritmove). Atheist Rap nije potrebno posebno predstavljati jer su ovi novosadski velikani zauvek ostali poznati vickastim hitovima iz ranih 90ih i ljubavi prema DDR kolima. Tu je i Nikola Vranjković (ex-Block Out), alternativni rokeri Crvi, i pankeri Gužva u 16ercu iz Osijeka. Ovaj pank dan” završavaju Slaves iz UK, koji su bend od samo dva čoveka – bubnjar koji stoji i lupa dva bubnja kao lud i pevač sa gitarom. Bunt, bes, energija. “Razneli” su INmusic u Zagrebu 2017. a sada je vreme i da odu malo istočnije i isto učine sa Petrovaradinom.

Slaves (Foto: Exit Promo)

NEDELJA

Nedelju će otvoriti novosadski Sputñik, koji ima tri člana poreklom iz Rusije, osim naravno, ruskog imena (koje je nastalo pre njihovog dolaska!), a sviraju mešavinu elektropopa i indie rocka a ovog februara su posle nekoliko godina rada izdali i debi album. Bojana Vunturišević je davno poznato ime naše scene ali je nedavno posle izlaska “Kesa etiketa” postala mnogo poznatija i dobila kultnu popularnost svojim lucidnim tekstovima. Iz Britanije nam dolazi Elderbrook, unikatni miks elektro, soul, rock, gospel i country zvuka a tu su i pojačanja iz Hrvatske Krešo Bengalka koji je Splićanin i reper (kombinacija obećava), i duhoviti Vojko V. Sve se u hiphop ritmu nastavlja i dalje kada će Tuzlanka Sassja obasuti publiku svojim rimama, da bi vrhunac večeri bila britanska grupa Asian Dub Foundation koja nam dolazi drugi put na Fusion Stage posle kišne 2014.

Asian Dub Foundation (Foto: Exit Promo)

Tekst: Žikica Milošević
Foto: Exit Promo

Pogledajte još