fbpx

Gamzigrad na listi Uneska

Na 31. sednici UNESCO-ovog Komiteta za svetsku kulturnu baštinu, koji je održana od 23. juna do 2. jula 2007. godine u Krajstčerču, na Novom Zelandu, odlučeno je da se na Listu svetske baštine uvrsti 22 nove lokacije u svetu, uključujući i gamzigradski Feliks Romulijana, palatu rimskog imperatora Galerija kod Zaječara.

Utvrđeni kompleks u Gamzigradu ispunio je pet od ukupno šest kriterijuma za upis na listu svetske baštine, a ocenjeno je da je to "jedinstveno svedočenje o rimskoj graditeljskoj tradiciji iz vremena druge vladavine četvorice" (tetrarhije).

Prema istorijskim izvorima, Feliks Romulijanu je, u oblasti Đerdapa na oko pet hektara, sagradio Galerije, rimski cezar od 293. do 305, a posvetio ju je svojoj majci Romuli.

Turistička organizacija Srbije u okviru promocije turističkih potencijala Srbije veliku pažnju posvećuje kulturno-istorijskom nasleđu. Spomenici koji su na listi Uneska (Bogorodica Ljeviška, Dečani, Sopoćani, Stari Ras sa Sopoćanima, Petrovom crkvom, Đurđevim Stupovima, Studenica) uvek privlače veću pažnju zainteresovanih turista.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.