Gamzigrad na listi Uneska

Na 31. sednici UNESCO-ovog Komiteta za svetsku kulturnu baštinu, koji je održana od 23. juna do 2. jula 2007. godine u Krajstčerču, na Novom Zelandu, odlučeno je da se na Listu svetske baštine uvrsti 22 nove lokacije u svetu, uključujući i gamzigradski Feliks Romulijana, palatu rimskog imperatora Galerija kod Zaječara.

Utvrđeni kompleks u Gamzigradu ispunio je pet od ukupno šest kriterijuma za upis na listu svetske baštine, a ocenjeno je da je to "jedinstveno svedočenje o rimskoj graditeljskoj tradiciji iz vremena druge vladavine četvorice" (tetrarhije).

Prema istorijskim izvorima, Feliks Romulijanu je, u oblasti Đerdapa na oko pet hektara, sagradio Galerije, rimski cezar od 293. do 305, a posvetio ju je svojoj majci Romuli.

Turistička organizacija Srbije u okviru promocije turističkih potencijala Srbije veliku pažnju posvećuje kulturno-istorijskom nasleđu. Spomenici koji su na listi Uneska (Bogorodica Ljeviška, Dečani, Sopoćani, Stari Ras sa Sopoćanima, Petrovom crkvom, Đurđevim Stupovima, Studenica) uvek privlače veću pažnju zainteresovanih turista.

Pogledajte još