Uspešni i formalno obučeni za posao

Dobra komunikacija među ljudima je pola uspeha. Način ponašanja i odevanja je od veoma velike važnosti za prvi utisak i Vaš dalji napredak u poslu. Uz to kultura odevanja zahteva od poslovnog čoveka i prisustvo ne samo etičkih već i estetskih kriterijuma.

Studenti koji se bave odnosima sa javnošću na Fakultetu političkih nauka su u sklopu PR dana FPN 2010 organizovali jedinstvenu modnu reviju „Budite formalni i PRofesionalni“.

Za pristojan izgled je potrebno malo brige o sebi i odgovornosti pojedinca prema stvaranju i održavanju kulture jednog naroda! Pojam formalnog odevanja podrazumeva prilagođavanje odeće prilici! U par poslovnih kompanija je ta obaveza navedena u pravilniku ponasanja ili se formalni ili biznis dreskod uvodi radi postizanja standardizacije odevanja zaposlenih. Na svim ostalim mestima je nastao haos koji se lako moze preoblikovati.

Predloge poslovnog stajlinga na reviji u petak, 28. juna u beogradskom baru Loft & Buduar dali su poznati kreatori koji su studente stilizovali i podržali u ovom projektu Verica Rakočević, Nataša Šarić, Milan Zejak, Danka Karović, Ana Grebec, Katarina Kovačević i modne kuće Legend i AMC.

Modna kuća Legend, koja je bila najveća podrška studentima u organizovanju ovog događaja, je na reviji predstavila svoje shvatanje poslovnog dreskoda koji po njima odgovara biznis kežual stilu, gde se prepliće poslovni stil sa notom opuštenosti i akcentom na urednosti. “Legend Vam za ovu sezonu preporučuje kombinacije teget i bele boje, bež i crne, safari braon i bež boju. Moderne forme za kancelariju i ove sezone su klasičan sako, safarij sako/jakna, haljina do ispod kolena, uske pantalone peglane na buh,” istakla je Marijana Primorac, dizajnerka ove modne kuće.

Svoje viđenje formalnog načina odevanja prikazala je i mlada neafirmisana kreatorka Ljubica Cvejić, čija kolekcija pod nazivom "Un gateau, s'il vous plait" je namenjena ženi koja je aktivna, svesna svoje individualnosti, koja neguje ženstvenost, a osvaja intelektom. 

Može se videti kako donosi odluke na poslu, a već sledećeg trenutka mašta da uživa dok šeta bosa po popločanim ulicama Pariza, koji želi da poseti. Ona ima manire, ali ne i moralne stege. 

Boje koje dominiraju su sladoled, razni tonovi bez, boje vanile, bledo-roze, svetlo-braon, i bela. Materijali koji su korišćeni su pamuk i tanki vuneni štofovi u kojima ćete se osećati udobno. Svaki komad je dizajniran tako da se može kombinovati u ležernom stilu oblačenja kao i za svečane prilike. 

Silueta proširenih ramena (aktuelnih puf rukava), uskog struka naglašava ženstvenost, a čitava kolekcija zamišljena je tako da se osećate kao da se nalazite ispred vitrine sa kolačima i ne znate koji biste radije uzeli.

Valentina Obradović, kreatorka modne kuće Afrodita govoreći o stilu kao spoljašnjoj formi suštine jednog bića ističe da je profesionalni dreskod nešto što je naš lični kod u svetu biznisa.

Sa studentima su se na pisti našli politički analitičari prof. dr Slaviša Orlović i prof. dr Zoran Stojiljković a među publikom su svoje komentare davali brojni stručnjaci iz sfere komunikacija i odnosa sa javnošću u Srbiji . 

Nadlanu

Pogledajte još