Beograd, pogledima fotografa

Izložba "Beograd, pogledima desetorice fotografa" u Likovnoj galeriji i galeriji Artget u okviru obeležavanja 50 godina Kulturnog centra Beograd, predstavila nam je 110 fotografija, kroz različite vizure i sadržaje, Beograda i Beograđana nastalih tokom druge polovine dvadesetog veka.

Izložba je otvorena od 16. jula do 16. avgusta 2007. godine, a novo, letnje radno vreme galerija je od 12 do 21, ponedeljkom zatvoreno.

"...Deset najistaknutijih domaćih umetnika fotografije: Miloš Pavlović, Vojislav Marinković, Branibor Debeljković, Branko Turin, Tomislav Peternek, Branislav- Bane Đorđević, Ivo Eterović, Ljubomir Šimunić, Danilo Cvetanović i Radoje Đukić predstavili su nam Beograd i beograđane, ali ne kao pogled u nazad kroz dokumentarnu i naturalističku sliku, nego sa tonom osećajnosti fotografskog poetskog realizma, kroz ona fotografska dela koja su ostavila dubok pečat u srpskoj umetničkoj fotografiji..." Reči su autora izložbe Gorana Malića na otvaranju.

Voleti Beograd i pisati o njemu, koliko god da je ono prvo lako, jednostavno, lepo, prirodno isto toliko je ovo drugo gotovo jednom rečju nemoguće. Zato je ova izložba posebno i značajna i važna i interesantna, jer je na jednom mestu moguće videti Beograd (beograđane) u širokoj paleti ideja kroz priču pričanu čisto likovnim sredstvima, a čitati je na svoj način ponesen emocijama i ljubavlju za jedan grad i ljude u njemu. 

Od rata-bombardovanja do razgolićenih kupačica, od politike do trenutaka obične slike zamišljenih šetača na ulici, od urbane arhitekture do neuređenih siromašnih četvrti u kojima se jedva živi i opstaje, od svakodnevnice običnih ljudi do večnosti tradicije koja traje kroz vekove, a obe su jednako bitne za budućnost, sve se vidi kao na dlanu, i sreća i tuga i ljubav i mržnja i sve delimo nesebično sa svima koji to žele, sem duha i duše, e to ne damo, to je samo naše, ali... dođite da popijemo kaficu negde u gradu, ako je vruća, srknite, i tim prvim vrelim srkom sa suzama u očima shvatićete da vam je prešlo to nešto od Beogradskog kosmopolitizma.

A ako mislite da preterujem, videćete koliko su ove reći slabe u poređenju sa fotografijama. I zato vam ovu izložbu više nego letnje toplo preporučujem. 

Možemo posle pričati, a priči nikad kraja... u stvari, tren u kom nastaje jedna fotografija, kad je dobro svetlo i kratka ekspozicija, traje duže i vredi više od svega što se može rečima reći. Da. Tako je to u Beogradu.

Dragan Kljajić

Pogledajte još