Therion

Švedski sympho metal bend ''Therion'' ove godine obeležava dvadesetogodišnjicu postojanja. Pod utiscima sa prošlogodišnjeg koncerta u SKC-u, rešili su da radost ovog jubileja podele i sa beogradskom publikom. Još jednom su pokazali da zaslužuju neizmerno poštovanje metal publike širom sveta, pa i kod nas

Mogli ste sasvim slučajno da se zadesite u SKC-u, bez ikakvog predznanja o bendu koji svira i bez preteranih afiniteta prema metalu. Postoje bendovi koji jednostavno mogu da vas ostave bez daha i svojim umećem učine da vam se mišljenje o nekoj vrsti muzike promeni iz korena. I da vam nikada ne padne napamet da kupite CD i slušate ga kod kuće, moraćete da priznate da su bar zaslužili vaše poštovanje. ''Therion'' je baš takav bend. Oni koji znaju šta mogu da očekuju, došli su u SKC više nego spremni za odličan koncert. To su i dobili. Verujem da je veliki procenat publike bio na njihovom prošlogodišnjem koncertu i isto tako verujem da su svi imali utisak da je ''Therion'' ovog puta bio čak i bolji, iako su i tada utisci bili toliko dobri da je teško bilo pomisliti da uopšte mogu više od toga!

Na razočaranje najiskrenijih metalaca, ''Sirenia'' je još ranije otkazala svoj nastup u Beogradu, ali je kao predgrupa nastupio, takođe najavljivani goth/doom sastav '' Vision Bleak''.

Najžešći fanovi već su uveliko zauzeli svoja mesta ispred bine i kada se ''Therion'' pojavio aplauz i oduševljenje bili su gotovo neverovatni.
Potpuno očekivano, u njihovom stilu, svaki detalj scene i nastupa bio je osmišljen i u skladu sa onim što sviraju. Kostimi, šminka, stav i pokreti, sve je bilo savršeno. Na bini orgulje, lanci, po neka mrtvačka glava... Dve devojke sa maskama na glavi i crnim zastavama zauzimaju svoja mesta na samim uglovima bine i vezane lancima nepomično stoje.

Kreću sa ''Rise of Sodom and Gomorrah'' i shvatite da ništa od toga što vidite ne služi da bi skrenulo pažnju sa onoga što treba da čujete. Naprotiv. Zvuče skladno, energično, kvalitetno i nepogrešivo! Retko koji muzički pravac sa toliko uspeha spaja toliku količinu energije i jake emocije kao sympho metal. ''Trešteće'' gitare, bas i bubanj koji vas pomeraju sa mesta i fantastične, skoro klasične melodije koje donose vokali i klavijature.

Nešto izmenjeni sastav nije ni najmanje zasmetao opštem utisku. Sasvim opravdano ovog puta veći vokalni prostor dobila je nova pevačica Lori Lewis koja je sa svojim ''operskim'' sopranom dominirala u svakoj pesmi, bez obzira da li je pevala lead ili back vokale. Sve što vidite i čujete od njih može vam se, sasvim očekivano učiniti kao ozbiljno ''koketiranje sa đavolom'', ali kad ona zapeva, zamislite i anđele na bini... Thomas Vikstrom i Snowy Show rame uz rame sa Lori, standardna postava – Kristan i Johan Niemann, Christofer Johnnsson i Petter Karlsson, i gosti... I vokalno i instrumentalno – potpun doživljaj!

Uz sve to, za razliku od prošlogodišnjeg, pomalo ''ozbiljnijeg'' nastupa, ovog puta im je i komunikacija sa publikom bila više nego dobra. Od samog početka podržavali su i bodrili masu da peva, tapše, bili su nasmejani i voljni da pokrenu sve do poslednje osobe u sali. Peli su se na zvučnike, svirali i pevali sa same ivice bine. Čestitali su roudiju 25. rođendan uz rođendansku pesmicu, poželeli nam dobrodošlicu na ''šou'' povodom dvadesetogodišnjice postojanja benda uz ''Dobro veče, Srbijo!''

''Son of the Sun'', ''Wine of Aluqah'', ''Kali Yuga'', ''Lemuria'', ''Via Nocturna'', ''Typhon''... Plus pesme sa albuma ''Theli'' iz 1996. godine koji je bio prekretnica u njihovoj karijeri, i iz death metala prebacio ih u sympho metal ''eru''.

Uz jednu pauzu od desetak minuta, svirali su dva i po sata. Ako uzmete u obzir činjenicu da metal izvođači bez izuzetka daju 110% sebe na koncertima i tome dodate trud koji su ovi momci devojke uložili u svoj nastup, možete da zaključite da su do maksimuma ispoštovali publiku. Za sam kraj, dvadesetak minuta nakon ponoći, odsvirali su ''Summernight City''.

Izjava jednog mog poznanika koji je u SKC ušao kao nepristrasni posmatrač, da je izašao kao ''666% metalac'', možda jeste šaljiva, ali dovoljno govori o utisku koji je na publiku ostavio bend ''Therion'' 

Foto: Marko Risović

Pogledajte još