Richard Galliano

Promenljivo leto premestilo je Beogradski letnji festival u zatvorene prostore... Zbog kiše i niskih temperatura za ovo doba godine, koncert Ričarda Galijana (Richard Galliano), umesto na Beogradskoj tvrđavi, održan je u velikoj sali SKC-a

Kalemegdan je savršeno mesto za održavanje festivala kakav je BELEF. Koncert Ričarda Galijana, kao i svih ostalih muzičara koji su nastupali, ili će tek nastupiti u okviru festivala, verovatno bi se fantastično uklopio u atmosferu tvrđave. Ali ovog sjajnog harmonikaša vredi čuti u bilo kom prostoru. Pored toga, velika sala SKC-a bila je sasvim dovoljno inspirativna, te je i ovo veče posetiocima pružilo mogućnosti za uživanje.

''...peti eho... odjek visina... krik daljina... snaga vrhova... Quintecho... eho kvinte... treptaji alikvotnih odgovora... kosmički valcer...'' Momci i devojke iz Beograda, okupljeni u ''Quintecho'' zagrevali su publiku, i u sat vremena svog nastupa uneli su puno talenta, ljubavi i dobrog zvuka... Pomoću harmonike, violine, violončela, klavira i flaute, ova petorka nas je vodila kroz svet etno-klasičnog zvuka, kroz krajeve gde je nastao tango, kroz svoj svet... Ravnopravno raspoređene solaže i sasvim dovoljno prostora da se svi dokažu. Ispraćeni su ogromnim aplauzom.

Nakon kraće pauze, drugih pet muzičara zauzelo je binu... Ričard Galijano i ''Tangaria'' kvartet sa osmehom su pozdravili beogradsku publiku, Ričard je na samom početku, uz aplauze, predstavio bend iza sebe, i tek onda započeo koncert.

Za njega kažu da je promenio istoriju harmonike, da postoji vreme ''pre'' i ''posle'' Galijana. Sudeći po onome što od njega možete da čujete, ta konstatacija je, verovatno, tačna.

Ne mogu da se otmem utisku da je on prava osoba koja može da nam dokaže da harmoniku ne treba da vezujemo, kako to obično na ovim prostorima činimo, za neke zvuke koji su daleko od džeza, klasike... i koje obično shvatamo u negativnom kontekstu. Sve što je naučio u svom druženju sa ovim intrumentom, od svojih dečačkih dana uz oca Lusijena (Lucien), preko brojnih festivala, koncerata i rada sa velikim svetskim muzičarima, do ovog nastupa na BELEF-u, oseća se u svakom tonu koji odsvira. Ovaj virtuoz i njegova ''dugmetara'' spojili su nas kroz zvuk sa nekim krajevima sveta u kojima ove večeri nismo ni morali da budemo – fizički.

Projekat ''Tangaria'' je, po nekim procenama, svetla tačka poslednjih godina njegove karijere. Violinista Aleksis Kardenas (Alexis Cardenas), Filipe Erts (Philippe Aerts) na kontrabasu, perkusionista Rafael Mehijas (Rafael Mejias) i odlični bubnjar Klerens Pen (Clarence Penn), prava su pratnja za muzičara kakav je Galijano.

Uprkos lošem vremenu, ova petorka donela je sa svojim instrumentima bar malo sunca u beogradski SKC...


Pogledajte još