IZRAELSKA VLAST ODBILA DA PLATI 12 MILIONA EVRA ZA ORGANIZACIJU: Beč dogodine domaćin izbora za Pesmu Evrovizije?

Već nakon pobede pevačice Nete čula su se protivljenja održavanja Evrovizije u Izraelu zbog bezbednosnog stanja.

Već tada se pominjala Austrija, čiji je takmičar Sizar Sampson osvojio treće mesto, a kod žirija čak prvo, kao moguća zamena za Izrael.

Prema pisanju medija, Austrija bi mogla biti domaćin Evrovizije iduće godine, jer je državna televizija Izraela KAN zatražila novac od države za organizaciju ovog takmičenja, ali je ministar finansija odbio da stavi na raspolaganje sredstva.

Izrel mora da uplati kauciju u visini od 12 miliona evra na švajcarski račun kao garanciju za prihvatanje organizacije Evrovizije.

Rok za uplatu istekao je juče i pošto se taj novac nije našao na računu, tražiće se druga zemlja za organizovanje takmičenja, a Austrija, koja je pre dve godine bila domaćin, ponovo je spremna da tu ulogu preuzme.

KAN se sada obratio izraelskom premijeru Benjanimu Netanjahuu sa molbom da država stavi na raspolaganje potrebna sredsva.

Ipak, vlasti Izraela nisu odobrile nacionalnom emiteru iznos koji domaćin mora da uplati Evropskoj uniji emitera kao garanciju. U pitanju je čak 12 miliona evra samo na ime tog zaloga, dok ukupna organizacija košta oko 24 miliona evra, prenosi "Vienna.at".

Pošto je Ministarstvo finansija odbilo da izdvoji taj iznos u te svrhe, održavanje Eurosonga u zemlji pobednice je pod znakom pitanja. Rok za uplatu bio je ponedeljak, a ni EBU, ni izraelski KAN se još uvek nisu oglasili povodom organizacije takmičenja za narednu godinu.

Izvor: Tanjug/Mondo
Foto: Promo

Pogledajte još