DOBITNIK NOBELOVE NAGRADE ZA MIR: Preminuo Kofi Anan

Kofi Anan, nekadašnji generalni sekretar Ujedinjenih nacija i dobitnik Nobelove nagrade za mir preminuo je u 80. godini, javlja BBC.

Bivši generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Ana preminuo je danas, saopšteno je na zvaničnom Tviter nalogu Agencije UN za migracije.

- Danas žalimo gubitak velikog čoveka, lidera i vizionara - navodi se na zvaničnom Tviter nalogu.

Vest o smrti potvrdila je i fondacija koja nosi ime Anana.

- Preminuo je mirno, nakon kraće bolesti - navodi se..

Fondacija "Kofi Anan" ga je opisala kao "globalnog državnika, duboko posvećenog internacionalistu koji se tokom čitavog života borio za mirniji i pravedniji svet".

- Gdegod je bilo patnje ili potrebe on je doprineo i dodirnuo je mnoge ljude svojim saosećanjem i empatijom. Nesebično je stavljao druge na prvo mesto, zračio istinskom ljubaznošću, toplinom i sjajem u svemu što je radio - dodaje se u saopšenju.

Anan je rođen u Gani i bio je sedmi generalni sekretar UN i prvi Afrikanac na toj poziciji, koji je funkciju obavljao od 1. januara 1997. do 31. decembra 2006. Bio je i funkcioner SZO i pomoćnik generalnog sekretara za mirovne operacije u UN u Bosni i Hercegovini. Od oktobra 1995. bio je specijalni izaslanik UN za bivšu Jugoslaviju.

Bio je i specijalni izaslanik UN i Arapske lige zadužen za rešavanje situacije u Siriji.

Tokom njegovog mandata generalnog sekretara su se desili neki od najvećih neuspeha i skandala u UN i to je bio jedan od najnemirnijih perioda od osnivanja te organizacije, a dok je, pre toga, bio na čelu mirovnih operacija desili su se genocid u Ruandi 1994. i masakr u Srebrenici 1995.

Za svoj humanitarni rad 2001. godine je dobio Nobelovu nagradu za mir.

Bio je oženjen i imao je troje dece.

Izvor: Tanjug
Foto: Al Jazeera English-Printscreen/Youtube

Pogledajte još