FRANCUSKOJ PRETI KATASTROFA: Oko 840 mostova u riziku od urušavanja

Oko 840 mostova u Francuskoj teško je oštećeno i u riziku je od urušavanja u narednih nekoliko godina, saopštila je komisija francuske vlade.

Iako je vlada francuskog predsednika Emanuela Makrona već obećala povećanje izdataka za infrastrukturu, ona je sada pod novim pritiskom posle urušavanja mosta u italijanskom gradu Đenovi u utorak, kada su poginule najmanje 43 osobe.

U izveštaju objavljenom u listu "Žurnal di dimanš", navodi se da je potrebna popravka trećine od 12.000 mostova u nadležnosti francuske vlade.

Oko 840 mostova, što predstavlja oko sedam odsto, "u riziku je od rušenja" narednih godina, ako troškovi održavanja ne budu povećavani, stoji u izveštaju.

Komisija se nije bavila hiljadama drugih mostova u Francuskoj, za čije održavanje su nadležne pirivatne kompanije ili lokalne vlasti.

Vlada je u julu objavila zaključke revizije, optužujući prethodne vlasti za neredovno i neadekvatno finansiranje obnove putne infrastrukture, dodajući da su problem pogoršali rast saobraćaja i sve duži periodi ekstremnog vremena.

Ministarka saobraćaja Elizabet Born objavila je prošle nedelje plan od milijardu evra za "spasavanje francuskih puteva", uključujući mostove i tunele.

Izvor: Beta
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još