POBEDITE NESANICU: Pet saveta da lakše zaspite

Ako vas muči nesanica postoji nekoliko stvari koje možete da uradite da je pobedite.

Naime, potrudite se da uvek, nezavisno od životnih okolnosti i obaveza, noćnom odmoru date nezamenjivo mesto. Samo ako ste odmorni možete svakoj obavezi da pristupite na valjan način.

Recite "ne" kofeinu

Istraživanja su pokazala da čaša kafe najmanje pet sati nakon konzumiranja deluje stimulativno. Osim što je kafa stimulator, ona može da izazove buđenje, jer je poznat diuretetski učinak koje ima.

Noć je za spavanje

Nakon porodičnih obaveza, za mnoge je rad u noćnim satima jedino preostalo vreme. Stručnjaci koji se bave problemom spavanja ističu da intelektualni rad tokom noćnih sati povećava nivo adrenalina, što može da utiče na spavanje i kvalitet sna.

Redovno vežbajte

Brojna istraživanja su pokazala da osobe koje redovno vežbaju pre odlaska na spavanje ili vežbu zamenjuju nekom fizičkom aktivnošću, kao što je šetnja, imaju mnogo manje problema od onih koji vreme pre spavanja provode uz televizijski ekran.

Spavaća soba kao oaza

Intimnost spavaće sobe treba da vam bude jedan od imperativa. Svaki put kad uđete u sobu ostavite sve dnevne probleme ispred vrata.

Meditirajte

Često se događa da pojedini koriste krevet kao sigurnu bazu za “prebiranje” dnevnih događaja. Uvedite pravilo da ćete kontrolisati svoje misli, koju tehniku meditacije želite da koristite manje je važno, važna je odluka da brige i razmišljanja o problemima odlučno menjate ugodnim, podsticajnim i mirnim razmišljanjma.

Izvor: Cdm.me
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još