SINDIKAT UPUTIO APEL: Trudnice i porodilje drastično oštećene novim zakonom

Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije (SŽSZS) apelovao je danas da se hitno izmeni Zakon o finansijskoj podršci porodica sa decom, zato što smatraju da je oštetio trudnice i porodilje.

SŽSZS je zahtevao da se hitno izda uputsvo o načinu obračunavanja visine mesečne naknade za trudnice, porodilje, negu deteta i posebnu negu deteta, koji bi predvideo minimalnu osnovicu i uračunavao prosek na prethodnih 18 meseci na osnovu efektivnog rada zaposlenih.

- Podsticajne mere za poboljšanje poražavajuće demografske situacije ne mogu se rešiti na način da se proširi krug korisnika prava (što apsolutno podržavamo), a da se istovremeno ošteti najveći broj zaposlenih porodilja time što se povećava obračunski period na 18 meseci - ocenio je Sindikat.

U sindikatu podsećaju da se taj obračunski period deli sa zbirom osnovica, bez obzira da da li postoje evidentirane osnovice za svih 18 meseci.

- Period kada je zaposlena bila na porodiljskom uračunavaju kao da zaposlena nije imala zaradu, pa se dobija daleko manji prosek od proseka koji je zaposlena imala tokom odsustva - podsećaju u SŽSZS.

Taj sindikat ocenjuje i da će zaposlene porodilje biti drastično oštećene zbog pogrešnog tumačenja javne uprave da za odsustvo zbog posebne nege deteta ili zbog komplikacija u trudnoći uračunava period od maksimalno šest meseci.

Izvor: Beta
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još