VREME JE ZA JESENJU NEGU: Prirodna ulja za meka stopala

Bosonogo šetanje po pesku, šljunku i travi je iza nas. Prijalo je tabanima, ali je ostavilo i ružne tragove. Koža stopala je postala suva i zadebljana, a na petama su vidljive brazde. Vreme je da oporavite ovaj deo tela koji će još povremeno izvirivati iz sandala, da bi ubrzo bio prekriven jesenjom obućom.

Odakle da krenete sa pedikirom u kućnim uslovima i sa potpuno prirodnim sredstvima? Najpre acetonom skinite lak. Ako su nokti zbog čestog lakiranja postali žuti, dozvolite im da izvestan period "dišu" i vratite im prirodnu boju tako što ćete ih narednih dana premazivati kriškom limuna i čekati da dobro upiju limunov sok. Kada skinete lak, noge potopite u kupku napravljenu od esencijalnih ulja ili suve lavande, ruzmarina, timijana, žalfije...

Nakon što se stopala odmore i koža na njima dobro omekša, vreme je da se oslobodite zadebljanja nastalih od bosonogog hodanja ili preuske obuće. To možete da učinite na klasičan način, uz pomoć kamena ili turpije, a potom stopala obradujte prirodnim pilingom kojim ćete ih masirati barem tri minuta. Piling možete da napravite od kašike smeđeg šećera, kašike maslinovog ulja, 2 kapi esencijalnog ulja i kašičice sode bikarbone. Ili, ako više volite, pomešajte kašiku morske soli, kašiku ulja nevena i pet kapi pomorandžinog esencijalnog ulja. Bilo bi dobro da ovaj postupak ponavljate dvaput nedeljno. Pripremljeni piling, budući da je sačinjen isključivo od prirodnih sastojaka, možete da čuvate maksimalno mesec dana.

Na kraju vam preostaje da na stopala nanesete balzam. Recepata za njegovu pripremu je mnogo, pa vam predlažemo, recimo, da pomešate jednake količine maslinovog i kokosovog ulja i po želji dodate nekoliko kapi omiljenog esencijalnog mirišljavog ulja. Ovu mešavinu stavite u plastičnu ili staklenu teglicu, pa u zamrzivač da odstoji sat vremena. Posle toga balsam je spreman za upotrebu i nadalje možete da ga čuvate u frižideru. Mažite ga naročito na pete.

Ili ako imate veoma suvu kožu, isprobajte superhranljivu hidratantnu masku napravljenu od kašike maslinovog ulja, kašike kakao putera i sadržine tri kapsule vitamina E. Nakon kupke ili tuširanja, dok su pore još otvorene, umasirajte masku u stopala i potom nazujte pamučne čarape. Narednog dana isperite noge toplom vodom. Koža stopala će biti nahranjena i svilenkasta na dodir.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još