SERGEJ TRIFUNOVIĆ IZRIČITO O RADU FONDACIJE "PODRŽI ŽIVOT": Krivična prijava protiv mene postoji samo u tabloidima

Novac koji se prikuplja u fondaciji "Podrži život" se ne zloupotrebljava, već se isključivo koristi za lečenje bolesne dece, rekao je danas osnivač fondacije Sergej Trifunović.

On je podsetio da su glavni izvor prihoda u organizaciji SMS poruke koje se šalju na 5757, a na nadležne je apelovao da dođu i ispitaju rad fondacije.

- Pričali smo sa advokatom i zaključili da krivična prijava ne postoji, nije se pojavila, ali je ja jedva čekam. Ta prijava je tabloidna kao cela Srbija, ne verujem da ona postoji. Juče je finansijska policija bila u investicionom fondu "Ilirika" i pitala da li im je poznato da je neko dete umrlo, jer mu mi nismo dali novac, to je u nadležnosti finansijske policije?! Napade na mene objašnjavam kao dimnnu zavesu, da se skrene pažnja. Mi smo kolateralna šteta, o meni kao glumcu možete da pišete svašta, ali ovde okaljavate nešto sveto, gde se udružila grupa građana koja želi da učini nešto korisno. Ako se sećate, Ministarstvo zdravlja je osnovalo fond, ja sam tada pričao sa prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem o predlogu da taj fond bude 51 posto u vlasništvu građana, a 49 u vlasnštvu države. On me je vrlo lepo primio, ja sam mu se zahvalio za jednu uslugu iz prošlosti, on mi je rekao da je mislio da sam zaboravio, a ja sam mu rekao da kao ni on, ne zaboravljam ništa. Onda je on posle rekao da nećemo više davati pare za Partizan ili Zvezdu nego ćemo osnovati humanitarni fond, a onda su mene svi novinari zvali jer sam danima trubio o tome. Humanitarni fond je dobio Zlatibor Lončar, na raspolaganju je imao 2 miliona evra, a ministar Vulin je iz svog budžeta izvadio još 2 miliona i dodao u fond. Ali tada je Lončar rekao: "I mi imamo humanitarni fond, ali narod ne zna za njega", ja mu kažem "Pa što ne uradite nešto da se za vas čuje" - uzvratio je Trifunović gostujući u jutarnjem programu televizije N1.

On je dodao da je fondacija "Podrži život" prihvatala slučajeve koje je Ministarstvo odbijalo i istakao da je navodno u jednom od obrazloženja slučaja koji su odbili, a reč je o jednoj devojčici koja je bolovala od bolesti koja se javlja kod jednog od 3 miliona dece, stajalo; "Nažalost, vaša bolest nije dovoljno retka."

- Država se ponela neozbiljno, prebacili su pare fondu na keca za 15 sati, kako je moguće da su dali pare nekome koga posle 7 dana nazivaju narkomanom, ološem, kockarom? Mislim da se tu ministar Lončar malo razjario. Kako je moguće da je građanski fond jači od državnog? Pre nekoliko meseci naša knjigovođa je predložila da pare koje stoje prebacimo u investicioni fond, ja znam šta je to, ja svoj novac držim u investicionom fondu, to je dozvoljeno Zakonom o zadužbinama i fondacijama. Ona je namerno uzela najmanji rizik, mada tu ni nema nikakvog rizika niti kockanja. Dali smo 15 i po miliona i dobili skoro 5.000 evra, koje po ugovoru možemo da povučemo za 24 sata. Mi imamo jedan telefonski broj iz svih mreža i postoji jedan račun, imamo lekarsku komisiju od 3 lekara koji određuju prioritete, oni su pedijatri, izabrao ih je Upravni odbor fondacije. Imali smo godinu i po dana uopšte problem da ih nađemo, niko verovatno zbog mene nije hteo da uđe u taj posao. Nama su sva deca ista i sve je u redu, ima vode za sve. Apsolutno nije bilo rizika da uloženi novac izgubimo, mislim, taj rizik se svodi na to da uvek mogu da se dese neki Jezda i Dafina ili da te udari Halejeva kometa, ali ni oni tamo nisu budale, oni obrću veliki novac ozbiljnih ljudi. Rizik je isti kao u banci. Novac koji su ljudi dali nije izgubljen nego smo ga umnožili, jer smo dali pare u investicioni fond. Ja pravim pare za decu, taj novac je u svakom trenutku dostupan. Ja ih zovem 4 i po godine da dođu i da provere rad fondacije, niko nikada nije došao - objašnjava on.

Izvor: Kurir.rs
Foto: N1 - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.