NOVI "FAJZEROV" LEK PROTIV KORONAVIRUSA USKORO U SRBIJI: Šta bi sve trebalo da znate o "Pakslovidu"?

Vakcinacija i lečenje najsavremenijim lekovima dva su oružja kojima se Srbija bori protiv opakog koronavirusa koji iz dana u dan odnosi sve više života. Novu nadu na svetskom nivou budi lek američke kompanije "Fajzer", a Srbija je prema navodima ministra zdravlja Zlatibora Lončara stala prva u red da dobije neophodne doze "spasonosnog" leka.

Naime, pre nekoliko dana, ministar Lončar je rekao da je upravo potpisan ugovor sa "Fajzerom" o distribuciji leka Srbiji, kao i da je naša zemlja treća u svetu koja ga je potpisala, a prva koja će ga imati u upotrebi.

- Mi smo treća zemlja u svetu koja je potpisala ugovor, dogovorila se sa "Fajzerom" i prvi ćemo imati taj lek koji ima 89 procenata uspešnosti za izbegavanje bolničkog lečenja i težih komplikacija - rekao je Lončar.

Lek pre svega treba da prođe kontrolu i odobrenje Američkog regulatora za lekove, ali i Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) koja do sada nije komentarisala novo "Fajzerovo" sredstvo za borbu protiv korone.

Šta treba da znamo o leku?

Za početak, lek "Pakslovid", kako navodi kompanija "Fajzer", smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti kod pacijenata čije je zdravlje već ugroženo za čak 89 odsto, pokazala su klinička ispitivanja.

Lek funkcioniše tako što blokira enzim koji je neophodan koronavirusu za umnožavanje i samim tim direktno utiče na broj smrtnih ishoda, ali i na hospitalizaciju obolelih od kovida.

Kako se iz kompanije dalje navodi, lek još bolje deluje kada se koristi uz malu dozu drugog antivirusnog leka koji sadrži ritonavir, jer se na taj način u telu duže zadržava.

"Fajzer" je prekinuo dalja klinička ispitivanja, pošto su prvi rezultati bili i više nego pozitivni, a nadležni u Velikoj Britaniji već su naručili 250.000 doza novog leka.

Kako su izgledala ispitivanja?

Kako navodi kompanija "Fajzer", ispitivanja su vršena na 1.219 visokorizničnih pacijenata tek zaraženih koronavirusom. Oni su lek dobili tri dana nakon što su im se pojavili simptomi kovida.

Dok je sedam odsto pacijenata koji su dobili placebo ili lažnu pilulu hospitalizovano, broj onih koji su primili "Pakslovid" i završili u bolnici bio je 0,8 odsto.

Još su bolji rezultati kada je u pitanju broj umrlih. Sedam pacijenata koji su dobili placebo su umrli, dok sa druge strane među onima koji su primili "Fajzerov" lek nije bilo umrlih.

Drugi deo istraživanja odnosio se na primanje leka posle pet dana od razvijanja simptoma. I nakon tog perioda rezltati nisu bili ništa gori.

Naime, 6,7 odsto ispitanika sa koronom koji su primili placebo bili su na bolničkom lečenju dok je njih 10 preminulo.

Sa druge strane, samo je jedan odsto onih koji su pet dana nakon primanja leka završili na bolničkom lečenju, dok umrlih nije bilo.

Vakcina i dalje glavno oružje

Ministar Lončar je napomenuo da je vakcina, ipak, i dalje primarno oružje u borbi sa virusom.

- Mi se ne borimo za to da dođemo u fazu da se neko razboli pa da bi se lečio već se borimo za to da ne dođe uopšte do toga nego da se ljudi vakcinišu i da ne dođu uopšte u fazu da moraju da koriste bilo koji lek. A ovo je neka naša odgovornost kao države i uspeh države koji smo obećali i koji ispunjavamo - rekao je Lončar.

Izvor: Blic.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još