MINISTAR LONČAR ZADOVOLJAN ZDRAVSTVENIM SISTEMOM SRBIJE: Kroz bolničko lečenje prošlo je više od 400.000 pacijenata od početka pandemije

- Nadamo se svi da će nam 2022. godina doneti olakšanje i kraj ove noćne more koju čitavo čovečanstvo živi već dve godine. Ono što je sasvim izvesno, to je da ćemo učiniti sve da zdravstveni sistem ostane stabilan i apsolutno funkcionalan kako bi svi građani kojima je potrebna kvalitetna zdravstvena nega, istu blagovremeno i dobili - kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Protekle dve godine, od početka pandemije do danas bile su burne. Virus je i dalje sa nama, a korona nam je pokazala koliko je nepredvidiva. Šta nas čeka, niko ne može sa sigurnošću da tvrdi, ali ono što znamo je to da moramo biti odgovorni, da se vakcinišemo, ali i da budemo spremni za nove izazove. Virus je pokazao da pravila nema, novi sojevi su tu, a brojke variraju, od stagnacije, do skoka. Ono što znamo je, da možemo očekivati sve.

Činjenica je da još uvek ne znamo dovoljno ni o svim prethodnim sojevima koronavirusa, a ponajmanje o omikronu, jer su i podaci i informacije koje dolaze iz različitih država gde se omikron pojavio za sada različiti, i često čak kontradiktorni.

- U skladu sa tim, a naročito sa onim što je dosadašnji tok pandemije pokazao, apsolutno je nezahvalno prognozirati bilo šta. Država od samog početka epidemije preduzima odlučne mere i sprovodi sve aktivnosti kako bi građani Srbije u najmanjoj mogućoj meri osetili posledice globalne pandemije - kaže ministar Lončar i dodaje:

- U martu će biti tačno dve godine kako je virus stigao i u našu zemlju. Od tada, do danas prošli smo razne izazove, a po svemu sudeći, ne možemo reći da nismo učinili maksimum. Od nabavke lekova, respiratora, izgradnji kovid bolnica, pa sve do vakcina koje smo nabavili među prvima u svetu.

Ministar ističe, da je to bio proces koji je zahtevao dugogodišnji oporavak, te je naš zdravstveni sistem pokazao svoju snagu.

- Znate da smo nabavljali respiratore, gradili nove kovid bolnice, nabavljali vakcine i na Istoku i na Zapadu, da nabavljamo najsavremenije i najbolje lekove, i sve to među prvima u svetu. To su stvari koje čine stabilnim zdravstveni sistem. Ali moram istaći da smo zdravstveni sistem počeli da podižemo i oporavljamo još 2014. godine od decenija propadanja, gradeći kliničke centre i bolnice, nabavljajući najbolje medicinske aparate i opremu, zapošljavajući najbolje lekare, unapređujući i njihov materijalni položaj. Sve to dalo je rezultat, i naš zdravstveni sistem, iako kao i svi zdravstveni sistemi u svetu jako pogođen koronavirusom, nije poklekao, niti jednog trenutka nije uskratio pomoć nijednom pacijentu - objašnjava Lončar.

Heroji našeg doba

Kada sumiramo rezultate koje smo imali od početka pandemije do danas, možemo reći da je svako radio posao najbolje što je mogao, a među pravim herojima, ministar u prve redove stavlja zdravstvene radnike.

- Znamo da su naši zdravstveni radnici dali preko 8 miliona doza vakcina, da su ambulantno pregledali preko milion pacijenata koji su bili pozitivni, da su svakome od njih uradili analize, dijagnostiku, da su preko 400.000 pacijenata i bolnički lečili, brinući o njima dan i noć, onda je sasvim jasno ko su junaci ovog doba i zbog koga je naš zdravstveni sistem ostao stabilan i efikasan i u ovom teškom vremenu. Zato smo im svi neizmerno zahvalni - kaže ministar Lončar.

Kako je on poručio, zdravstveni sistem je pokazao veliku snagu i iz borbe sa koronavirusom će izaći još jači. Što se kadrova tiče, Srbija je mirna bar u narednih deset godina.

Izvor: Blic.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još