PROBUDITE HORMON SREĆE: Fizičkom aktivnošću do boljeg raspoloženja

Dosadašnja istraživanja nedvosmisleno pokazuju da je jedan od najboljih načina da se sačuva ili povrati dobro raspoloženje fizička aktivnost. Za mnoge je ohrabrujuća i činjenica da za povećano lučenje hormona sreće nije potreban veliki fizički napor. Dakle, ne mora da se provede sat vremena u teretani ili da se istrči maraton. Za vedrinu su sasvim dovoljne vežbe joge, pilatesa, brza šetnja, pa čak i čišćenje kuće.

Redovna rekreacija utiče, kako na fizičkom, tako i na psihičkom planu. Na fizičkom nivou vežba stimuliše proizvodnju hormona koji poboljšava raspoloženje. Sa psihičkog aspekta, vežbanje omogućava zdrav umor i bolji san.

Raspoloženje kod većine ljudi počinje da opada sa početkom hladnijeg doba godine. Vremenski uslovi značajno utiču na stanje psihe, tako da se negativne emocije direktno oslikavaju na svokodnevnu komunikaciju i način na koji se ophodimo prema ljudima. Nedostatak poletnosti obično se pokazuje kao džangrizavost, hroničan umor i pretežno negativan stav prema dnevnim događajima. Da bi se izbegao pad životne energije, problemi sa koncentracijom, žudnja za jačom hranom i slatkišima, kao i nervna labilnost, predlažemo vam da svakodnevno praktikujete pilates vežbe.

ROTIRANJE

Početni položaj je četvoronožni. Opružite noge i oslonite ih samo na stopala. Rotirajte se na jednu stranu, podižući ruku ka plafonu. Napregnite nogu koja je ispod kako biste bolje vežbali trbušne mišiće sa strane. Kada se vratite u početni položaj, probajte da uradite sklek. Ponovite vežbu rotirajući se u suprotnu stranu.

MAKAZICE

Lezite na stomak i stegnite zadnjicu. Prislonite što više možete donji deo tela, pa podignite grudi. Ispružite ruke ispred sebe i nazad noge. Podižite ih naizmenično.

PODIZANjE KUKOVA

Lezite na leđa i oslonite se na šake. Ruke treba da budu ispravljene, a noge opružene. Podižite kukove što više možete, a ramena spuštajte. Balans držite stomačnim mišićima i nogama i naizmenično podižite noge dok se držite u tom položaju.

OPRUŽANJE RUKA - NOGA

Zauzmite četvoronožni položaj. Ispravljajte unazad nogu, a unapred suprotnu ruku. Pokušajte da zamislite da imate elastičnu traku koja vam je zavezana za nogu i ruku i da joj pružate otpor svaki put kad ih ispružite. Balans održavajte uz pomoć trbušnih mišića.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.