PROVEDITE SE KAO NIKAD PRE: Praznike možete slaviti i sami

Prema rečima psihologa u najvećem riziku da razviju osećaj usamljenosti i depresije su osobe koje imaju preveliku prazničnu euforiju, kao i prevelika očekivanja koja postavljaju sebi u novoj godini.

Iako su doček Nove godine i Božić najradosniji praznici, mnogi se upravo tada osećaju depresivno i usamljeno. Ove godine "najluđa noć" bila je i u znaku negativnog uticaja pandemije koronavirusa.

Umor, razdražljivost i anksioznost su najčešći pokazatelji da nešto nije u redu i da ne postoji onaj poseban žar kada je u pitanju doček.

Ovo stanje nešto češće pogađa samce, koji su uplašeni od neizvesne emotivne budućnosti, ali sve češće "žrtve" praznične depresije postaju i porodični ljudi koji sebi i svojim najdražima postavljaju izuzetno visoke ciljeve, koje ne uspevaju da ostvare u toku jedne godine.

Ukoliko se osećate bezvoljno i ne zanima vas doček Nove godine, praznici, kao ni pokloni, onda ste na putu da padnete u prazničnu depresiju. Zato vam predlažemo nekoliko saveta kako to da izbegnete ili prevaziđete.

Zdrava hrana

Hranite se zdravo, jer to može da bude jedan od načina da se osećate bolje. Pojačajte ishranu sa prirodno ceđenim sokovima, prirodnim čajevima, ribom, pilećim mesom i raznim voćem i povrćem. Ova ishrana će vas detoksikovati, oraspoložiti i poboljšati izgled.

Opustite se

Trudite se da se psihički što više relaksirate, a fizički se trošite maksimalno koliko možete. Hodajte svakog dana, vežbajte ili se zabavite nekim plesom. Osećaj anksioznosti može veoma negativno da deluje na zdravlje u celini. Zato je važna relaksacija. Umesto da sedite ispred televizora i kompjutera, radite vežbe disanja i meditacije.

Iskrenost

Doček Nove godine je praznik kada treba da budete iskreni prema sebi. Iako ste početkom godine postavili visoke ciljeve, to ne treba da vas demorališe. Pokušajte da pišete o svojim osećanjima. Ponekad pisanje dnevnika može da bude mnogo korisniije nego razgovor sa prijateljem, jer svi imaju svoje probleme, pa je donekle teško koncentrisati se na tuđe.

Samo racionalno

Mala dela su uvek put do ostvarenja velikog cilja. Zato sebi obavezno postavite nove zadatke, ali trudite se da budete racionalni u tome kako ćete ih ostvariti, koliko vam je vremena za to potrebno i šta sve možete da uradite. Naravno, ne zavisi uvek sve od nas, ali u toj situaciji trudite se da uživate u neizvesnosti zabavljajući se malim, običnim, svakodnevnim stvarima i obavezama.

Prejedanje

Gubitak apetita ili suprotno tome, prejedanje, mogu takođe da budu znaci da se ne osećate baš najbolje i da nešto morate da učinite kako ne biste pali u neku vrstu depresije.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još