PROJEKAT VREDAN 1,6 MILIONA EVRA: Roditelji još čekaju šifre za e-dnevnik

Elektronski dnevnik uveden je do sada u 831 od 3.578 osnovnih i srednjih škola u Srbiji, a, kako kažu u Ministarstvu prosvete, do kraja godine biće urađene obuke u svim školama. Utisci o tome kako funkcioniše ova novina - različiti su. U nekim školama tvrde da se problemi samo gomilaju.

- Kod nas u školi uveden je elektronski dnevnik ove školske godine. Dnevnik dobro izgleda, jednostavan je za upotrebu, ali trenutno nam ne predstavlja olakšanje. Nastavnicima je na raspolaganju samo jedan kompjuter u školi. Prvih dana nosila sam svoj laptop, ali bežični internet u školi je loš pa ni to nije pomoglo. Tako vodim evidenciju u svesci, a kada dođem kući prepisujem u elektronski dnevnik na kućnom računaru - priča nastavnica u jednoj beogradskoj osnovnoj školi.

U Ministarstvu, međutim, kažu da e-dnevnik odlično funkcioniše u svim školama u kojima je uveden.

- Sistem se kontinuirano nadograđuje. Projekat je osmišljen da se u školama vodi isključivo elektronska evidencija. Da bi se taj cilj ostvario neophodno je opremanje škola sa odgovarajućom IKT opremom. Gde ne postoji adekvatna oprema, vodi se paralelno i evidencija na papiru - kažu u Ministarstvu.

U OŠ "Vuk Karadžić" u Lovćencu elektronski dnevnik nije još uveden, ali nastavnici idu na obuku.

- Od drugog polugodišta imaćemo e-dnevnik. Mlađi nastavnici su zadovoljni, dok stariji imaju problema da se prilagode - kaže za Novak Simović, direktor ove škole.

Inače, jedna od najzanimljivijih novina u vezi sa e-dnevnikom je i najavljivana mogućnost da roditelji, bez odlaska u školu, imaju uvid u ocene i izostanke dece.

To je, međutim, "zapelo" zbog zamerki poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

U Ministarstvu ističu da je roditeljski "modul" spreman za korišćenje još od prošle školske godine.

- Još nije aktiviran, jer želimo da zaštitimo sve osetljive podatke o ličnosti koji se odnose na našu decu. Preduzeli smo korake koji su neophodni uslov za rad ovog modula - navode sagovornici.

U Kancelariji poverenika naglašavaju da postupak nadzora prema Ministarstvu prosvete još nije okončan. Navode da su zajednički radili na otklanjanju nedostataka, te da je u toku izrada pravilnika.

Uvođenje elektronskog dnevnika republičku kasu koštalo je 1,6 miliona evra. Pilot-projekat je sprovođen u školskoj 2017/2018. godini, a potom je pokrenut glavni projekat.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixbay.com

Pogledajte još