URADITE SAME: Nega kose prema tipu vlasi

Postoje tri tipa vlasi i svaki zahteva poseban način nege, jer ne mogu se istim postupkom tretirati ravna i kovrdžava kosa. Najlakše je sa talasastom, jer može lako da se izravna ili dodatno uvije.

Od toga kakav tip kose imate, zavisi i na koji način ćete je negovati.

Ravna

Ravna kosa je po pravilu glatka, mekana i uglavnom ima sjaj zahvaljujući prirodnim uljima na temenu. Međutim, za razliku od drugih tipova, ima najmanje volumena i lako se slepi uz glavu.

Ako imate ravnu kosu, perite je na dva do tri dana. Koristite šampon koji ne sadrži sulfate, jer ćete tako produžiti period između pranja.

Ipak, ako je kosa problematična, onda je šamponirajte svakodnevno. Kada je reč o njenom stilizovanju, obavezno koristite fen i četku da biste joj dodali volumen. Preporučljiv je i lak za kosu.

Talasasta

Ovo je najbolji tip kose, jer lako možete da je izravnate, ali i održavate je talasastom, u zavisnosti od toga šta više volite. Problem je što se talasasta kosa brže masti na temenu, dok na krajevima postaje suva i iskrzana.

Perite je dva-tri puta nedeljno, a u međuvremenu koristite šapon za suvo pranje. Dva puta mesečno je nahranite kvalitetnim regeneratorom, koji treba pre ispiranja da stoji na kosi desetak minuta.

Talasasta kosa je odlična za stilizovanje. Lako postaje ravna, a ako volite upravo to što je pomalo nestašna, dovoljno je da je prirodno osušite.

Kovrdžava

Razigrana je i puna volumena. Najveći izazov za "vlasnice" kovrdža je njihovo definisanje i borba sa suvoćom, jer kovrdže ne prianjaju uz glavu pa nisu u dodiru sa sebumom na temenu. Kosu perite do dvaput nedeljno, koristeći hranljive proizvode bez sulfata.

A da bi ostala svilenkasta, jednom nedeljno je tretirajte zaštitnim regeneratorom za ovaj tip kose. Cilj je da kovrdže ostanu elastične i da ne budu suve. Kad god ste u prilici, kosu sušite prirodno. Ako baš morate, onda upotrebite fen sa difuzerom, ali ga podesite na nisku temperaturu.

Proizvode za stilizovanje stavljajte na vlažnu kosu, ravnomerno ih rasporedite. Ako imate vremena, svaku kovrdžu tretirajte pojedinačno, obmotavajući je nežno oko prsta, koristeći difuzer.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još