DAME IH I DANAS KORISTE: Osam drevnih tretmana za lepotu

Iako postoje dame koje su čitav svoj život naklonjene prirodnoj kozmetici, poslednih godina ona je i te kako dobila na popularnosti. Sve više njih se okreće preparatima napravljenim na bazi biljnih sastojaka i baš su im oni osnovni tretmani za lepotu.

Zato ne čudi što žene danas sve više veruju beauty nezi kakvu su imale one pre nekoliko stotina godina. I ne, one nikako ne greše. Neke stvari ne mogu baš tako lako da se zamene, ali vrlo lako do njih možete doći. Sve što je potrebno jeste da zavirite u sastojke koje, sigurni smo, već imate u svojoj kuhinji.

Maslinovo ulje

Nekada su žene ovo ulje nazivale zlatnim i to s dobrim razlogom. Pravi je izbor kako za negu kože tako i kose.

Aromaterapijska masaža

Bila je omiljena među mnogim damama nekad, ali i dan danas je. Odlična je za lepotu i opuštanje. Nakon masaže aromaterapeutskim preparatima koža izgleda fantastično.

Maska za kosu od jaja

Ova maska je dobro poznata metoda koja kosu čini zdravom i sjajnom. Dovoljno je razmutiti jaja, staviti ih na kosu, držati neko vreme, a zatim isprati toplom vodom.

Kisela pavlaka

Pretpostavljamo da su dame sasvim slučajno otkrile kako su im ruke mekane nakon što su spremale neko jelo sa pavlakom. Nakon toga su počele da je koriste kao kremu za kožu, ali i kao regenerator za kosu.

Kupke

Davnih dana Rimljanke su provodile sate i sate u svojim kupkama. Uživale su u ćaskanju dok su smenjivale hladnu i toplu vodu koja je odlična metoda za zatezanja kože i podsticanje cirkulacije.

Sok od limuna

Vekovima žene koriste sok od limuna za izbeljivanje kose na suncu. Rezultat su svetliji pramenovi koji često bolje izgledaju nego oni napravljeni kod frizera. Sve što treba jeste da nanesete ovaj sok na kosu.

Tkanina umesto pilinga

Žene su nekada izumrle ćelije kože skidale grubom tkaninom, a tim trljanjem su podsticale i cirkulaciju.

Depilacija šećernom pastom

Kažu da je to najbolja metoda uklanjanja dlačica sa tela, a žene je praktikuju hiljadama godina.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još