IZBEGNITE IH: Pet grešaka koje pravite prilikom nege kose maskama

Uprkos nesumnjivim benefitima, poput dubinske hudratacije, maske za kosu mogu da izazovu i negativne efekte, ukoliko se ne koriste pravilno.

Pored toga što mogu da izmaste kosu, neke maske utiču na lomljenje vlasi ili na njihovo isušivanje. Iz tog razloga, moraju da se koriste pažljivo, naročito ukoliko želite regenerisanu, zdravu i sjajniju kosu.

U nastavku vam otkrivamo u čemu najviše grešimo kada su maske za kosu u pitanju.

Maske za kosu: najčešće greške pri korišćenju

Ne isperete ih dobro

U pitanju je jedna od najčešćih grešaka: nakon korišćenja maske, ne isperemo je dovoljno dobro uz pomoć šampona. Rezultat je beživotna kosa bez volumena, koja se brzo masti. Ukoliko vam kosa klizi ispod prstiju, to znači da je niste dovoljno dobro isprali.

Zamena za regenerator

Mnoge dame koriste masku umesto regeneratora za kosu. Zapravo, maske bi trebalo koristiti dva do tri puta mesečno, a regenerator nakon svakog pranja.

Prevelika količina maske

Ukoliko preterate u količini maske za kosu, ona će se teže isprati, a samim tim delovaće beživotno. Količina zavisi od dužine same kose, a maksimum koji se preporučuje jeste 3/4 šake.

Nanošenje na celu glavu

Maska za kosu se ne nanosi na celu glavu, već najviše na krajeve. Samom korenu kose nije neophodna hidratacija, a ukoliko masku nanosite na teme, ono će se brže mastiti.

Nedovoljno vremena

Maske je potrebno držati na kosi minimum 10 minuta kako bi imale efekta. Savet plus: kosa će bolje upijati hranljive sastojke ukoliko je umotate u peškir. Toplota širi ćelije kose i one bolje upijaju sastojke iz maske.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još