Brankica Janković: Nasilje u porodici i dalje ogroman društveni problem

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković upozorila je danas da je nasilje u porodici "i dalje ogroman društveni problem koji na najdrastičniji način pokazuje da sistem zaštite i prevencije rodno zasnovanog nasilja mora biti efikasniji".

Ona je u pisanoj izjavi povodom 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, navela da je nasilje nad ženama neprihvatljivo i da za njega nema nikakvog opravdanja, kao i da je potrebna puna primena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici i svih raspoloživih mera za prevenciju i zaštitu žena, uz poseban akcenat na jačanju kapaciteta centara za socijalni rad.

- Da bi se doprinelo smanjenju nasilja nad ženama, neophodno je da se svi nadležni, intelektualci i stručna javnost iz različitih društvenih oblasti, ali i uticajni pojedinci i političari iz javnog života, aktivno zalažu za promenu društvene klime i patrijarhalnih obrazaca u kojima je žena u potčinjenom položaju i u kojima se nasilje često relativizuje i stavlja u neodgovarajući kontekst - navela je poverenica.

Ona je kazala da žene, ali i svi koji imaju saznanja o slučajevima nasilja, moraju biti ohrabreni da prijavljuju nasilnike i dodala da je na nadležnim službama da te prijave "ispitaju sa krajnjom ozbiljnošću i pravovremeno reaguju kako bi sprečili fatalne ishode koji nažalost nisu retki".

Izvor: Beta
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još